KANOCLUB ZWEVEGEM WIL PROPERE KANAALBUURT

Fietsen of wandelen langs het kanaal Bossuit-Kortrijk, het is een aanrader op een mooie zonnige dag. Spijtig genoeg ligt er op de route ook zwerfvuil. De Koninklijke Sobeka Kanoclub Zwevegem (KSKZ), de kajakclub van Zwevegem, besloot daar iets aan te doen en claimde op Mooimakers.be het gebied rond haar club.

“Op het terrein van onze club hebben we niet echt last van zwerfvuil, maar wel in de directe omgeving.” Aan het woord is Tuur Bettens, coach van de KSKZ. “Langs het fietspad aan het kanaal bijvoorbeeld of op de brug boven ons terrein, een plek waar hangjongeren elkaar soms ontmoeten. Aan de glasbolsite, vlakbij de club, ligt er ook regelmatig vuil.”

In het dagelijkse leven is Tuur Bettens coördinator bij tAlternatief, een werkervaringsfabriek die mensen activeert. Via een collega daar leerde hij de Mooimakers en Operatie Proper kennen. “Toen ik over Operatie Proper hoorde, dacht ik onmiddellijk ‘dat is iets waaraan we met de kajakclub moeten deelnemen’. Het bestuur van de club zei unaniem ‘ja’ op mijn voorstel. Iedereen was het ermee eens dat er iets moest gebeuren met het zwerfvuil langs het kanaal. Door als grote club met Operatie Proper mee te doen, geven we het signaal dat een propere omgeving voor ons belangrijk is. Onze clubleden nemen die boodschap bovendien mee naar huis, waardoor het belang van een beter leefmilieu ook daar doordringt.”

Hoe de KSKZ het gebied zal proper houden? “Eerst en vooral hebben we bij Mooimakers grijpers voor volwassenen en kinderen, fluohesjes en een spandoek van Operatie Proper besteld. Verder is er sinds november, de start van het nieuwe kajakseizoen, elke maand een groep aangeduid die voor elke training een kwartiertje tijd maakt om de omgeving van de club proper te maken,” aldus Tuur Bettens. “We sorteren nu ook ons afval, dat deden we vroeger niet. In de krachtzaal stond vorig seizoen namelijk alleen een vuilbak voor restafval. Daar smeten mensen soms nog halfvolle flessen drank in.” De club vraagt haar leden bovendien om meer herbruikbaar materiaal te gebruiken, zeker op het water. Tot slot is Tuur Bettens glasbolpeter. “Ik zorg ervoor dat de glasbolsite hier vlakbij proper blijft. Ik ruim wekelijks het achtergebleven afval op en waarschuw de gemeente als ik een sluikstort vind.”

De kajakclub is trouwens van plan om foto’s van al hun acties op sociale media te zetten. “Want hoe meer we erover communiceren, hoe meer mensen het belang van een propere omgeving inzien.”

Bekijk hun reportage hier!

 

kanoclub