Coachingtrajecten zijn een wervelend succes!

Sinds 2016 organiseert Mooimakers coachingtrajecten om steden en gemeentes te helpen om zwerfvuil aan te pakken. Met de start van de nieuwe lichting overschrijden we de kaap van 100 coachingtrajecten in Vlaanderen. Dat wil zeggen dat méér dan 1 op 3 gemeentes met de steun en begeleiding van Mooimakers structureel inzet op een propere omgeving. Dat juichen we alleen maar toe!

Hoe werkt zo’n coachingtraject?

Steden, gemeenten en intercommunales kunnen bij Mooimakers terecht voor informatie, begeleiding en financiële of materiële ondersteuning; voor alles eigenlijk om het zwerfvuil- en sluikstortbeleid van de gemeente of stad te optimaliseren. Met zo’n coachingtraject helpt Mooimakers om een effectief en efficiënt zwerfvuil- en sluikstortbeleid uit te bouwen en te implementeren.

Zo’n traject duurt 3 jaar en introduceert enkele beproefde maatregelen rond zwerfvuil en sluikstorten bij het lokaal bestuur. Een belangrijk onderdeel hiervan is bv. een vuilnisbakkenplan. De plaatsing, het leegmaken, de ideale vuilnisbak: het passeert allemaal de revue. Daarnaast is er ook ruimte om te werken rond een aantal vrij te kiezen thema’s die het lokaal bestuur naar voor schuift, zoals de aanpak van een snoeproute of de problematiek van hondenpoep op de stoep. Het gebruik van camera’s was ook al verschillende keren onderdeel van zo’n coachingtraject

Mooimakers voorziet naast een coach, de nodige financiële middelen om nieuwe projecten en extra inspanningen op te vangen. De coach gaat ter plaatse en op basis van de bestaande situatie wordt er samen met de gemeente gekeken voor welke oplossingen ze uiteindelijk kiezen. Extra communicatie in de vorm van sensibiliseringsborden, peukenpalen of elektrische bakfietsen om de ophaling te vergemakkelijken: allemaal verschillende mogelijkheden om te komen tot een propere omgeving.

“Hij heeft super veel kennis en kan goede voorbeelden geven.
Dat is een groot pluspunt. Je moet niet lang achter zaken zoeken hoe je het moet doen"
 
Huidige stand van zaken

Van die 100 trajecten zijn er heel wat coachingtrajecten die volledig doorlopen zijn. Andere gemeentes zitten in volle uitvoering en recent werden er 20 nieuwe trajecten opgestart. Deze liggen verspreid over de vijf Vlaamse provincies.

  • Antwerpen: Duffel, Stabroek, Lint, Mechelen, Essen, IOK (Herentals, Herenthout, Herselt, Lille), Hemiksem, Niel
  • Limburg:  Hasselt, Diepenbeek, Sint-Truiden
  • Vlaams-Brabant: Zemst, Merchtem, Tremelo, Scherpenheuvel
  • Oost-Vlaanderen: Wetteren
  • West-Vlaanderen: Blankenberge, Ichtegem, Vleteren, Wevelgem
Goed rapport!

Uit de bevraging van een erkend onderzoeksbureau blijkt dat de coachingtrajecten een zeer goed rapport krijgen. Over de expertise van de coaches waren de reacties allemaal lovend: “Een coach die weet en begrijpt wat er moet gebeuren. Hij kan kant-en-klare voorbeelden aanreiken.”  En “Hij heeft super veel kennis en kan goede voorbeelden geven. Dat is een groot pluspunt. Je moet niet lang achter zaken zoeken hoe je het moet doen.” Ook het feit dat de netheid van de gemeentes nu meer aandacht krijgt, was een belangrijk pluspunt: “Door het coachingtraject hebben we het ‘Netheidsoverleg’ opgestart. Dat is een positief gevolg van het coachingtraject.” en “Er mankeerde structuur, iedereen werkte op zijn eiland. Het coachingtraject heeft structuur gebracht in de manier van vergaderen.”

Interesse?

Tegen de zomer van 2020 volgt een nieuwe oproep voor de opstart van 20 bijkomende coachingtrajecten. Hou dus zeker onze communicatiekanalen in de gaten.