Gewijzigde inzameling van huishoudelijk afval n.a.v coronavirus

23 maart 2020
Mooimakers

De corona-maatregelen hebben ook gevolgen voor de inzameling van huishoudelijk afval. Alle recyclageparken zijn namelijk gesloten tot en met 5 april 2020. Afvalstraatjes, ondergrondse containers, glasbollen en textielcontainers worden wel nog op regelmatige basis geledigd.

Is de container of glasbol toch vol, neem je afval dan weer mee en kom op een later tijdstip in de week terug. Zet je afval dus nooit naast een container of glasbol (ook niet als die vol is). Dit wordt namelijk beschouwd als sluikstorten en is dan ook strafbaar. Indien de glasbol dringend geledigd zou moeten worden, is het in sommige gevallen mogelijk om dit telefonisch te melden aan de verantwoordelijke. Het telefoonnummer bevindt zich dan op of rond de glasbol. 

De wekelijkse afvalophaaldiensten gaan (momenteel) wel nog door zoals gepland. Zet je afval dus tijdig buiten (niet te vroeg!) en zorg ervoor dat het afval op de correcte manier wordt aangeboden. Dit is in de juiste container en/of goed gesorteerd in de juiste, goed afgesloten zak. Maak de zakken ook niet te zwaar, zodat de vuilnisophalers ze makkelijk kunnen tillen. Zij verdienen, nu nóg meer dan anders, ons respect en waardering.

Hebben de lentekriebels je te pakken en ben je volop in de tuin of woning aan de slag gegaan, dan kan dit wat huis- en tuinafval opleveren. Wat dat afval betreft, vind je hier enkele nuttige tips:

- Zacht groen zoals gras, onkruid en haagscheersel mag in de gft-container. Probeer dit soort afval zoveel mogelijk in de gft-bak te verzamelen, om de containerparken niet te overrompelen van zodra ze weer open zijn.

- Geef zoveel mogelijk rest-, pmd-, gft-afval en papier & karton mee met de vuilnisophalers. Hou hierbij wel rekening met de eerdere adviezen rond de afvalophaling (hierboven meegegeven). 

- In bepaalde steden en gemeenten kan snoeihout dat niet in de tuin composteerbaar is, opgehaald worden door de groendienst. Meer info hierover kan je bekomen op de website van je stad of gemeente of door hen telefonisch te contacteren.

- Wat herbruikbare spullen betreft, spaar deze op en breng ze naar de kringwinkel van zodra deze weer open is. 

Kleine daad, groot resultaat ;)!


Meest gelezen

Proper park
Mooimakers

Samen gaan we voor een propere zomer!

Banner handhaving
Mooimakers

Dit najaar vindt de vierde Handhavingsweek plaats!

Coronacampagne
Mooimakers

Communicatiemateriaal rond corona-zwerfvuil