Nieuws & Inspiratie

Afvalmeldpunt in de strijd tegen sluikstorten

MMS

Tijdens de vierde editie van de Handhavingsweek lanceert Mooimakers, in samenwerking met de afvalintercommunale IDM, het afvalmeldpunt Mijn Mooie Straat. Via dit gratis platform kunnen steden, gemeenten en afvalintercommunales meldingen rond sluikstort in hun gebied op een makkelijke en professionele manier opvolgen. De intercommunale IDM integreert dit meldpunt op hun eigen website zodat de burgers makkelijk een melding kunnen registreren. Naast dit meldingsluik bevat het platform ook een module die lokale besturen toelaat om hun straatvuilnisbakken-beleid te optimaliseren.

De Handhavingsweek, die op 5 oktober van start gaat, roept voor het vierde jaar op rij handhavers in heel Vlaanderen op om een week lang extra aandacht te hebben voor zwerfvuil en sluikstort. Niemand wordt graag aangesproken op zijn of haar gedrag. Mooimakers roept met haar campagne dan ook op om je verantwoordelijkheid te nemen en je burgerzin te laten spreken.

Meer en meer lokale besturen schakelen technologie in, in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Projecten waarin werd geëxperimenteerd met camera’s wierpen daarbij in het verleden al hun vruchten af. Met het afvalmeldpunt van Mijn Mooie Straat, zoals IDM het nu implementeert, wordt hierin nog een stap gezet. Betrokken burgers kunnen via dit meldpunt een melding registreren en IDM kan hier actief en makkelijk gevolg aan geven.

Zwerfvuil en sluikstorten blijft een probleem, en eentje waar de Vlaming zich enorm aan ergert. Wij willen gemeente- en stadsbesturen extra ondersteunen in deze dagelijkse strijd door hen een gratis platform aan te bieden waarbij ook hun inwoners actief worden betrokken. Lokale besturen kunnen binnen Mijn Mooie Straat heel eenvoudig de melding van sluikstort van een inwoner toewijzen aan de juiste diensten binnen het stadsbestuur of een intercommunale zodat die er onmiddellijk mee aan de slag kunnen. Dankzij deze meldingen en de opvolging ervan is het mogelijk om hotspots te gaan identificeren en handhaving doelgericht te gaan stimuleren. Kortom, het is een makkelijke manier om het meldpunt tijdens de Handhavingsweek te gebruiken om de extra controles die er nu zijn optimaal in te zetten,” zegt Els Gommeren van Mooimakers.

Momenteel zijn 74 lokale besturen aangesloten op Mijn Mooie Straat en zijn er 50 in de demofase. Steden, gemeenten of afvalintercommunales kunnen nog steeds een demo aanvragen via hallo@mijnmooiestraat.be. 

De Handhavingsweek in cijfers

Voor deze 4e editie van de Handhavingsweek hebben 134 lokale besturen 346 acties geregistreerd en worden er ongeveer 1.000 handhavers ingezet. Er zal dus op het terrein een verhoogde activiteit zichtbaar zijn. Deze acties zijn toegespitst op de lokale problematiek en zijn dus divers van aard. Dat gaat o.a. van extra controles op gekende hotspots van zwerfvuil en/of sluikstort, inzet van sluikstortcamera’s, belonen van het juiste gedrag tot het doorzoeken van sluikstort naar identificatiegegevens.

Voor intercommunale IDM is het platform alleszins een grote hulp. “Via het platform krijgen onze diensten een melding binnen van zwerfafval of sluitstorten waarna de politie ter plekke gaat en eventueel een vaststelling maakt van een misdrijf. Deze informatie komt dan terug naar ons zodat onze ophalers het afval verwijderen en binnenbrengen voor onderzoek zodat we hopelijk de dader kunnen identificeren. Deze geoliede machine zorgt ervoor dat meldingen snel en adequaat kunnen behandeld worden. Met een gemiddelde van 2 dagen kan het afval opgehaald en onderzocht worden. Bovendien is dit heel zichtbaar in onze gemeenschap zodat de inwoners ook meteen het resultaat zien van hun melding.”, zegt Piet Penneman, voorzitter van IDM.

Voor meer informatie over Mijn Mooie Straat, klik hier. IDM deelde hun ervaring in deze reportage van TV Oost. Bekijk het verslag hier