Cycling Vlaanderen & Mooimakers samen tegen zwerfvuil

22 augustus 2018
Mooimakers

Wielrennen is zeer populair in Vlaanderen en ook wielertoerisme wordt immer populairder. Spijtig genoeg zorgen deze sportactiviteiten ook vaak voor overlast van zwerfvuil en afval in het algemeen.

Samen met Cycling Vlaanderen, de Provincie West-Vlaanderen en de Westvlaamse afvalintercommunales gaat Mooimakers de strijd aan tegen zwerfvuil tijdens en na wielerwedstrijden! Het actieplan dat we opstelden, moet leiden tot een overzicht van maatregelen per doelgroep: wielrenners, wielerclubs en toeschouwers. Overigens is er ook aandacht voor afvalpreventie en de organisatie van afvalarme evenementen. In eerste instantie brengen we de problematiek in kaart en worden er metingen uitgevoerd bij 16 wielerwedstrijden.

Wegwerpzones zijn reeds ingeburgerd bij internationale wielerwedstrijden en als een jury daar vaststelt dat de afvalzone niet gerespecteerd wordt, dan worden er zelfs boetes uitgeschreven. Bij nationale wedstrijden wordt dit echter nog niet toegepast. Daarom gaan we onderzoeken wat het effect van wegwerpzones op het zwerfvuilprobleem is. Bij een positief resultaat werkt Mooimakers met alle partners verdere stappen uit om alle toekomstige wielerwedstrijden zwerfvuilvrij te maken!

Bekijk hier de reportage in het VRT nieuws.

 


Meest gelezen

Header
Mooimakers

Een propere kust: initiatief loont

sorteren in sportpark
Mooimakers

Kuurne test afvaleilanden in Sportpark

Onze Natuur
Mooimakers

Mooimakers werkt mee aan grootse documentairereeks over 'Onze Natuur'!