Duurzaam omspringen met opruimmateriaal

10 december 2019
Mooimakers

Mooimakers stelt allerhande opruimmateriaal ter beschikking om samen de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort aan te gaan. Grijpers, fluo hesjes en handschoenen zijn dan ook gratis ter beschikking via de webshop.

Vanuit Mooimakers juichen we de positieve evolutie van meer vrijwilligers en meer acties toe, maar tegelijkertijd willen we het opruimproces ook vanuit een duurzame kant benaderen.

Vanaf begin 2020 willen we samen met jullie dit opruimmateriaal op een nóg duurzamere manier inzetten. Dit doen we door een duurzame inzet van het materiaal en het hergebruik ervan te stimuleren. We reiken jullie hiervoor allerlei tools aan. 

1. Duurzaam omspringen met opruimmateriaal 

Het opruimmateriaal is van goede kwaliteit. De laatste jaren hebben we hier volop in geïnvesteerd. Aan de hand van de technische fiche van de producenten van de materialen kunnen we een minimale gebruikstermijn meegeven. Voor (kinder-)grijpers is dit 3 jaar, handschoenen en fluo hesjes 2 jaar. 

Bestellingen kan je vanaf 1 januari 2020 plaatsen. Hou hierbij rekening met de minimale gebruikstermijn van het opruimmateriaal. Via deze aanpassing in de aantallen die je kan bestellen, willen we zorgvuldig gebruik nog méér stimuleren.

Omdat we beseffen dat uitval mogelijk is, voegen we 10% extra aan je huidige quota toe. Dit gespreid over die gebruikstermijn van het product.

DUS: We berekenen dit quota niet meer per jaar zoals voorheen, maar over de minimale gebruikstermijn van een product. Voor een fluo hesje wil dit zeggen dat je je quota + 10% over de periode van twee jaar moet spreiden. Voor een grijper is dit over een periode van drie jaar. Hieronder ook nog een paar voorbeelden van hoe je bestelling dan kan plaatsen (met of zonder spreiding van het quota over de jaren).

2. Hergebruik stimuleren

We maakten 2 korte instructievideo's die je helpen om een grijper eenvoudig te herstellen. Want grijpers kunnen kapot gaan en het koordje aan het handvat of vooraan de grijper kan lossen.
 
Handschoenen en fluo hesjes kan je, indien ze vuil zijn, wassen en hergebruiken. Bekijk hier onze wasinstructies
 
Via deze uitleendocumenten kan je de uitleengeschiedenis beter opvolgen zodat je op elk moment weet waar het materiaal zich bevindt.
 
Maak gebruik van een uitleenkoffer om het opruimmateriaal uit te lenen aan groepen. Je kan de koffer aanvragen via dit formulier, ten laatste op 31/12/2019. Details over de levering volgen nadien. 
 
 
Grote opruimactie of event?
 
Organiseer je een grote opruimactie of evenement waarop je meer materiaal nodig hebt? Bekijk eerst je stock van voorgaande jaren, je huidige bestelstatus en contacteer dan Mooimakers. We bekijken samen hoeveel materiaal we je nog kunnen uitlenen.

Meest gelezen

IDM 1
Mooimakers

IDM plaatst 120 duo-vuilnisbakken op openbaar domein

HH
Mooimakers

Vernieuwde registratiemodule n.a.v. Handhavingsweek

Foto cameratoezicht
Mooimakers

Camerabewaking tegen sluikstort? Maak het kenbaar!