Een propere kust: initiatief loont

27 augustus 2019
Mooimakers

Tijdens de zomermaanden kampen de kustgemeentes met extra uitdagingen om het strand en omgeving proper te houden. Helaas bestaat er geen kant-en-klare oplossing voor zwerfvuil en sluikstort. Verschillende gemeentes nemen alvast het voortouw met inspirerende initiatieven om het probleem aan te pakken.    

DeHaan

Zo maakt De Haan onder de naam ‘De Haan loves clean beaches’ alvast een stevig statement. Daar bundelen het gemeentebestuur en vrijwilligers hun krachten  en organiseren ze verschillende begeleide opruimacties doorheen de zomer. Gewapend met prikker en vuilniszak maakten een 100-tal vrijwilligers maar eventjes 15 km natuur afvalvrij. Niet alleen het strand, de duinen en zelfs de duinbossen werden proper gemaakt, maar ook het centrum van De Haan wordt aangepakt. En om de vrijwilligers extra aan te moedigen werd er in samenwerking met een plaatselijke handelaar voor duurzame prijzen gezorgd om onder de vrijwilligers te verdelen. Een mooi staaltje van participatie.

De Panne

En ook in De Panne zitten ze niet stil. In het kader van het coachingtraject en met financiële steun van Mooimakers werd er bestudeerd of er structurele aanpassingen mogelijk waren om sluikstort tegen te gaan. De uitgang van de ondergrondse parkeergarages op de zeedijk was traditioneel een echte hotspot voor achtergelaten vuilniszakken. Deze is nu getransformeerd naar een stijlvolle zitbank met zicht op zee waar er bovendien ook nog ruimte is voorzien voor groenaanplanting. En ook op vlak van sluikstort is er een merkbare verbetering, een winwin voor iedereen.

Koksijde

Maar ook in Koksijde bruist het van het initiatief om zwerfvuil en sluikstort aan te pakken. Zo geeft een beachteam heel bruikbare tips op en rond het strand om geen wegwerpplastiek te gebruiken. Meer nog, ze overtuigen strandgangers om zelfs even mee op te ruimen na een dagje zon. En ook beachbars worden mee betrokken en kunnen een keurmerk krijgen als ze wegwerpplastiek bannen.

Nog een opmerkelijk initiatief zijn de elektrische cargofietsen die de gemeente inzet voor zwerfvuil en sluikstort op te ruimen en controles te doen. Een mooi staaltje van hoe ecologie en netheid hand in hand kunnen gaan. Dit project werd mede mogelijk werden gemaakt door de financiële steun in het kader van een coachingtraject van Mooimakers.

 Zin gekregen om ook in jouw gemeente een project op te zetten? Alvast deze checklist om als gemeente op een eenvoudige manier het verschil te maken:

- Motiverende boodschappen en symbolen om het juiste gedrag aan te moedigen

- Goed geplaatste afvalvoorzieningen die er zelf ook proper uitzien

- Samen loont: Kijk waar participatie mogelijk is tussen vrijwilligers, handelaars en gemeentelijke diensten

extra

 


Meest gelezen

IDM 1
Mooimakers

IDM plaatst 120 duo-vuilnisbakken op openbaar domein

HH
Mooimakers

Vernieuwde registratiemodule n.a.v. Handhavingsweek

Foto cameratoezicht
Mooimakers

Camerabewaking tegen sluikstort? Maak het kenbaar!