Mooimakers zegt samen met 132 lokale besturen* nee tegen zwerfvuil en sluikstort

29 september 2020
Mooimakers

Tijdens de week van de handhaving op zwerfvuil en sluikstort worden er over heel Vlaanderen verschillende acties georganiseerd om de Vlaming duidelijk te maken dat zwerfvuil en sluikstort echt niet kan. Dit kan gaan van extra controles al dan niet in uniform, het aanspreken van mensen die het foute gedrag tonen of het belonen van de personen die hun afval in de juiste vuilnisbak gooien, tot het controleren van sluikstort op identificatiegegevens of door de inzet van camera’s. Allemaal samen zeggen we volmondig nee tegen zwerfvuil en sluikstort.

Van 5 tot 11 oktober roept Mooimakers voor het vierde jaar op rij handhavers in heel Vlaanderen op om een week lang extra aandacht te hebben voor zwerfvuil en sluikstort tijdens de Week van de handhaving. Niemand wordt graag aangesproken op zijn of haar gedrag. Mooimakers roept met haar campagne dan ook op om je verantwoordelijkheid te nemen en er zelf voor te zorgen dat je niet aangesproken wordt. Je luistert beter naar je innerlijke stem die zegt dat je beter geen afval op de grond gooit. Naast Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tussen OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG), staan zowel de deelnemende lokale als de provinciale besturen voor de volle 100% achter de actie.

In heel Vlaanderen zetten meer dan duizend handhavers en ander gemeentepersoneel extra controles op, spreken ze overtreders aan op hun gedrag én belonen ze degene die hun afval op de correcte manier laten inzamelen. Mooimakers ontving in de loop van de voorbije twee maanden meer dan 83 registraties voor 344 acties in 132 gemeenten, en er komen dagelijks nog acties bij. “Door deze “flits”actie wil Mooimakers de problematiek van zwerfvuil en sluikstort opnieuw extra onder de aandacht brengen en dan vooral ook meegeven dat dit niet zomaar ongestraft kan gebeuren.

Vorig jaar werden tijdens de Handhavingsweek ruim 1.000 pv’s opgesteld en nog eens zoveel aanmaningen gegeven. Camera’s werden ook ingezet met een 100-tal betrappingen als resultaat.

“Het opruimen van zwerfvuil en sluikstort in Vlaanderen kost handenvol geld. Een kost voor het opruimen van afval dat door slechts enkelen wordt veroorzaakt. Daarbovenop een kost die we kunnen vermijden door het juiste gedrag te vertonen, namelijk je afval in de correcte vuilnisbak gooien”, zegt Els Gommeren, coördinator Mooimakers.

Denk dus twee keer na voor je nog eens een peuk achteloos wegschiet, of je huisvuil achterlaat aan de glasbol, in de berm of in een straatvuilnisbakje.

*Dit aantal blijft nog toenemen.


Meest gelezen

HH
Mooimakers

Mooimakers zegt samen met 132 lokale besturen* nee tegen zwerfvuil en sluikstort

Roeselare
Mooimakers

Roeselare opent 'Huis van de Mooimakers'

Medewerkers ExxonMobil
Mooimakers

15.000 Vlaamse zwerfvuilvrijwilligers aan de slag tijdens World Cleanup Day