Nieuws & Inspiratie

'Peuk in de pocket' in Wervik

Peuk in de pocket

Een peuk die op de grond gegooid wordt, blijft nog lang bestaan. Het kan tot wel 10 jaar duren voor die volledig verteerd is. Daarnaast is een peuk erg giftig voor fauna en flora. Redenen genoeg dus voor stad Wervik om - samen met afvalintercommunale MIROM Menen en Mooimakers - de strijd tegen peuken aan te gaan.

Met de sensibiliseringscampagne 'Peuk in de pocket' wil Wervik haar inwoners aanmoedigen om peuken op een correcte manier weg te gooien. In eerste instantie zullen ze zich richten op de zogenaamde 'peukenhotspots': plaatsen waar er aanzienlijk meer peuken op de grond liggen. Per hotspot werd een nulmeting uitgevoerd om zo de situatie goed te kennen voor de actie van start ging.

Focus op scholen en horecazaken

Uit deze metingen bleek dat vooral scholen en horecazaken echte 'peuk-aantrekkers' zijn. De schoolpoort is een plek waar veel ouders op hun kinderen wachten. En tijdens het wachten wordt er al eens een sigaret opgestoken, die dan al eens op de grond durft te belanden... Ook op terrassen en aan ingangen van horecazaken werden tijdens de metingen erg veel peuken op de grond gevonden. Daarom zal de actie zich in eerste instantie vooral op deze twee pijlers richten. 

Schoolkinderen krijgen met behulp van Anti Smoking Edukit de nodige informatie om zich bewust te worden van het peukenprobleem. De horecazaken in Wervik kunnen dan weer een gratis pakket met sensibiliseringsmateriaal aanvragen. Bijna de helft van de aangeschreven zaken hebben hiervoor reeds ingetekend.

Daarnaast zullen de scholen en horecazaken gratis peukendoosjes uitdelen aan rokende ouders en horecabezoekers. Uiteraard worden de andere rokers niet vergeten: zij kunnen een gratis peukendoosje verkrijgen aan het onthaal van het stadhuis.

Hier begint de zee, niets ingooien aub

Ook wanneer je in Wervik rondloopt, zal je eraan herinnerd worden om je peuk niet zomaar op de grond te gooien. Met de tag ‘Hier begint de zee, niets ingooien aub', wil de stad haar inwoners en bezoekers informeren dat rioolwater soms rechtstreeks in de natuur terechtkomt. Met alle gevolgen van dien. Een peuk hoort nooit op straat of in de riool, maar altijd in de vuilnisbak ;).