Samen met Natuur en Bos houden we de natuur proper

22 juli 2020
Mooimakers

Zwerfvuil in de natuur: niemand ziet het graag, maar het is nog altijd een groot probleem. Daarom slaan Mooimakers en Natuur en Bos de handen in elkaar en gaan we samen voor een mooie natuur zonder afval!

Zwerfvuil nefast voor mens, dier en het milieu!

Afval hoort in de vuilnisbak. Toch belandt er veel zwerfvuil in onze natuur. Een grote bron van ergernis voor Mooimakers, maar ook voor natuurliefhebbers, boswachters en arbeiders die het moeten opruimen – vaak met hulp van gespecialiseerde bedrijven en vrijwilligers.

Vervuiling heeft bovendien veel nadelige gevolgen voor dieren: ze kunnen verstrikt raken in het vuil, gewond raken of ziek worden, bijvoorbeeld door het drinken van water dat in plastic bakjes blijft staan.

Het is ook nefast voor het milieu: de bodem raakt vervuild en door tuinafval kunnen er planten beginnen woekeren die niet thuishoren in onze natuur. Alles opruimen is een kostbare onderneming. Gelukkig helpen er steeds meer mensen mee om de natuur weer proper te krijgen.

Ik ga op pad en ik neem mee...

Voorkomen is beter dan genezen. Met dit motto moedigen we iedereen aan om zich goed voor te bereiden voor ze eropuit trekken. Naast een goed paar wandelschoenen en een regenjas kun je op voorhand al nadenken hoe je zo weinig mogelijk afval meeneemt naar de natuur.

Gebruik bijvoorbeeld een herbruikbare drinkbus of broodtrommel om lekkers te vervoeren. Als je toch spullen meeneemt die verpakt zijn of die afval met zich meebrengen, neem het vuil daarna zeker weer mee naar huis. Een afvalzakje in je rugzak is dan ook geen overbodige luxe.

In de meeste natuurgebieden worden bewust geen vuilnisbakken geplaatst. Op die locatie lossen zij het afvalprobleem namelijk niet op. Zwerfvuil ontstaat omdat mensen hun afval naast de afvalbak gooien. Ook dieren, zoals kraaien en vossen, trekken het vuil uit de vuilnisbakken als ze op zoek zijn naar voedselresten. Dus alvorens je de natuur in trekt, bereid je voor!


Meest gelezen

IDM 1
Mooimakers

IDM plaatst 120 duo-vuilnisbakken op openbaar domein

HH
Mooimakers

Vernieuwde registratiemodule n.a.v. Handhavingsweek

Foto cameratoezicht
Mooimakers

Camerabewaking tegen sluikstort? Maak het kenbaar!