Nieuws & Inspiratie

Samen tegen corona en haar zwerfvuil!

Kat

Dat het coronavirus een impact heeft gehad op ons (sociale) leven, is het understatement van de eeuw. Ongeveer alle vrijetijdsbestedingen zijn even on hold gezet in de strijd tegen het virus. We gaan dus met zijn allen weer binnen onze bubbel op zoek naar andere manieren om ons te ontspannen. Een gezellige wandeling of fietstocht is altijd een goed idee, maar in heel wat steden en gemeenten is het verplicht om tijdens deze activiteiten een mondmasker te dragen. Ook in winkels en scholen zijn mondmaskers intussen niet meer weg te denken. 

Jammer genoeg zien we in het straatbeeld nu meer en meer (gebruikte) wegwerpmondmaskers op de grond. Die belanden daar vaak onbewust, zonder enige intentie van de 'dader' om te vervuilen. Maar het kan niet de bedoeling zijn om van een mondmasker zwerfvuil te maken. Een gebruikt mondmasker hoort in de vuilnisbak, bij het restafval.

Een mondmasker dat op de grond belandt, is niet alleen enorm belastend voor het milieu (het is namelijk van plastic, en dat vergaat niet). Je brengt er ook je medeburger mee in gevaar, want gebruikte mondmaskers kunnen bacteriën of virussen bevatten en niemand raapt ze graag op. En het verspreiden van virussen willen we net voorkomen met een mondmasker, niet ;)?

Met allerhande tips & tricks en communicatiemateriaal gaat Mooimakers de strijd met dit nieuwe zwerfvuil aan. Lokale besturen, intercommunales en bedrijven die de boodschap mee willen verspreiden, kunnen gratis corona-gerelateerd communicatiemateriaal bestellen in de webshop. 

Mooimakers gaat de strijd aan tegen zwerfvuil op de grond, maar wist je dat heel wat mondmaskers die op straat terechtkomen, uiteindelijk in de zee belanden? Mondmaskers die door de regen in riolen verzeilen, komen uiteindelijk in het water terecht. En dat is een echte ramp voor alles wat in de zee leeft. Daarom strijdt FOD Volksgezondheid op haar beurt tegen zwerfvuil in de zee. Om die reden startten ze een speciale campagne om mondmaskers uit de zee te weren.

Wil je graag je steentje bijdragen en ervoor zorgen dat afval niet in de zee belandt? Neem dan zeker hier een kijkje: dezeebegintbijjezelf.be. De campagne-affiches kan je downloaden via deze link