Startmomenten handhavingsweek

Wil je deelnemen aan de handhavingsweek? Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Of wil je meer uitleg vooraleer te beslissen? Dan moet je er zeker bij zijn op de startmomenten.
Op één halve dag krijg je alle uitleg over hoe je kan deelnemen, welke ondersteuning er wordt voorzien, maar krijg je ook inspirerende voorbeelden over hoe je handhaving op het terrein kan aanpakken.

Doel van het STARTMOMENT

Op het startmoment word je geïnformeerd over de aanpak van de handhavingsweek zwerfvuil en sluikstorten: wat wordt er verwacht van deelnemers, welke ondersteuning is er en hoe je kan deelnemen. Je bent niet verplicht om deel te nemen als je naar het startmoment komt. Ook als je je enkel wil informeren ben je welkom.
Daarnaast hebben we ook aandacht voor de moeilijkheden die handhavers op het terrein ondervinden en willen we inspirerende voorbeelden aan bod laten komen, die aantonen hoe het wel kan. Je krijgt ook zicht op het breder kader van het handhaven van zwerfvuil en sluikstorten. Tenslotte is het ook het moment om andere handhavers te ontmoeten. 

Doelgroep van het STARTMOMENT

Alle handhavers of vertegenwoordigers van hun organisatie. Best neemt ook diegene die de registratie op zich neemt deel aan het startmoment. 

De handhavingsweek staat open voor zowel lokale als gewestelijke toezichthouders, gas-ambtenaren, politiediensten, bijzondere veldwachters, diverse toezichthouders en andere personen met handhavende bevoegdheid. Ook iedereen die bereid is om mensen aan te spreken en dus de sociale controle te verhogen is welkom. Je kan ook deelnemen door wie het goed doet te belonen.  

DATUM STARTMOMENTEN en hoe inschrijven

Mooimakers organiseert drie startmomenten in samenwerking met de provincies en de afvalintercommunales. Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Er is keuze uit volgende data:

Inhoud startmomenten

Op elk startmoment staat volgende op het programma:

  • Verwelkoming door de gouverneur van de organiserende provincie
  • Intro Week van de Handhaving op zwerfvuil en sluikstort (Mooimakers): handhaving binnen een integraal zwerfvuil- en sluikstortbeleid, praktisch: hoe deelnemen aan de handhavingsweek
  • Resultaten van het onderzoeksproject met sluikstortcamera’s door Mooimakers *primeur*
  • Goede voorbeelden uit de praktijk (meer info vind je op de detailpagina per startmoment: Geel, Leuven, Gent)
  • Slotwoord door de organiserende provincie
  • Netwerkmoment met een hapje
Deelnemen zonder naar het STARTMOMENT te komen

We raden iedereen zeker aan om naar één van de startmomenten te komen. Kan je er echt niet bij zijn op één van de startmomenten, dan kan je toch deelnemen aan de handhavingsweek. Het belangrijkste is dat je actie geregistreerd is. Hoe je dit doet, wordt aangegeven in de nieuwsbrief van de handhavingsweek. Schrijf je dus zeker hierop in 

Je vindt online ook een draaiboek voor de handhavingsweek met meer achtergrondinformatie. 

Presentaties van de STARTMOMENTEN

Alle presentaties van de voorbije startmomenten kan je raadplegen via mooimakers.be/presentaties-startmomenten