Iedereen kan het
verschil maken

start met opruimen
Doe mee

Start met opruimen

Zie je in jouw buurt veel zwerfvuil liggen? En wil je de handen uit de mouwen steken? Dan kan je zwerfvuilvrijwilliger worden. Als vrijwilliger hou je mee jouw buurt proper. Zo draag je mee zorg voor de natuur en het milieu.

App in cijfers

7.128
vrijwilligers
17.200
opruimsessies
1.036.820
liter verzameld
zwerfvuil
17.200
kilometer
opgeruimde afstand

Veelgestelde vragen

Alles wat je wil weten over Mooimakers
Wie/wat is Mooimakers?

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. De OVAM is verantwoordelijk voor het afvalstoffen-, materialen- en bodemsaneringsbeleid in Vlaanderen. Fost Plus is verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België. De lokale overheden zijn verantwoordelijk voor de openbare netheid en zijn verenigd in de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVG). 

Wat Mooimakers precies doet, vind je terug op deze pagina

Ik wil een melding maken van sluikstort/zwerfvuil in mijn gemeente of stad. Waar kan ik terecht?

Dergelijke meldingen moeten aan de stad of gemeente bezorgd worden. Zij sturen dan zo snel mogelijk een team op pad om het sluikstort of zwerfvuil op te ruimen. 

De meeste steden en gemeenten hebben een formulier op hun website waar je sluikstort of zwerfvuil kan melden. Neem dus zeker een kijkje op de website van jouw stad of gemeente.

Waarom voert de overheid geen statiegeld in als oplossing tegen zwerfvuil?

De invoering van statiegeld als inzamelsysteem is een politieke beslissing. Eind 2022 heeft de Vlaamse regering de ambitie geuit om in 2025 een statiegeldsysteem in te voeren op blikjes en plastic flesjes. Zo’n statiegeldsysteem kan ervoor zorgen dat er minder flesjes en blikjes op straat belanden. Momenteel lopen er pilootprojecten rond een digitaal statiegeldsysteem om de technische, wettelijke, communicatieve en financiële aspecten aan de praktijk te toetsen.

Statiegeld is geen oplossing voor al het zwerfvuil, denk dan aan peuken, kauwgom, papieren zakdoekjes, .... Vanuit Mooimakers blijven wij dus werken aan een integrale aanpak en streven we naar een gedragsverandering.

Waarom zetten lokale besturen niet meer camera's in tegen zwerfvuil en sluikstort?

Camera's zijn zeker een handig hulpmiddel in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort en maken deel uit van onze integrale aanpak, maar zijn geen allesomvattende oplossing. Daarom blijven sensibilisering en gedragsverandering een belangrijke pijler in onze aanpak. 

Daarnaast moeten camera's aan erg strenge reglementeringen voldoen, er hangt ook een serieus budget aan vast. Los van de aankoop van het materiaal zelf, moeten de camera's regelmatig onderhouden worden en moet er personeel ingezet worden om de beelden te bekijken en waar mogelijk, daders te identificeren. 

Vanuit Mooimakers blijven wij dus werken aan een integrale aanpak en streven we naar een gedragsverandering.