De provincie Vlaams-Brabant plaatst, in samenwerking met Mooimakers, stad Aarschot en stad Landen, zes drijfvuilvangers in haar waterlopen om de sluikstort- en zwerfvuilproblematiek aan te pakken.
Op zes gekende probleemlocaties in Aarschot en Landen installeerden de organisaties een drijfvuilvanger. Een drijfvuilvanger is een drijvende flexibele constructie die drijvend afval tegenhoudt. Zo is het gemakkelijker om het verzamelde afval te verwijderen, en de hoeveelheden van de verschillende afvalfracties te monitoren. Het gaat om de volgende waterlopen: De Grote Laak, Heilaak, Grote Motte, de Dormaalbeek en de Zeyb.
Bij de ruimingen van de waterlopen verwijdert de provincie Vlaams-Brabant, naast obstakels die de normale waterafvoer verhinderen, ook grote hoeveelheden zwerfvuil in het water en op de oevers. “Drijfvuilvangers moeten ons werk vergemakkelijken”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Nu kunnen we het verzamelde afval dat zich ophoopt aan zo'n drijfvuilvanger gemakkelijker verwijderen. Daarmee is het probleem echter nog niet opgelost. Daarom plaatsen we infoborden om te sensibiliseren en sluikstorten te ontraden. Bovendien staan daar strenge straffen op.”
“Naast het tegenhouden en verwijderen van het zwerfvuil, en de sensibilisatie over de problematiek, willen we ook de verzamelde afvalfracties monitoren. Daarom houden we statistieken bij van de aard en hoeveelheden van het opgeviste afval”, zeggen Gerry Vranken, schepen van afval en waterbeheersing van de stad Aarschot, en Saartje Ieven, schepen van leefmilieu van de stad Landen. ”Hiervoor maken we afspraken met de provincie. Zo willen we het effect van onze inspanningen onderzoeken, en de bron van de vervuiling achterhalen', aldus beide schepenen.
Samenwerking met Mooimakers
De plaatsing van de drijfvuilvangers door de provincie Vlaams-Brabant op de bovengenoemde onbevaarbare waterlopen van 2de categorie binnen het Demerbekken, zijn in analogie met de testprojecten van de Vlaamse Milieumaatschappij in samenwerking met Mooimakers. In de voorbije jaren werden er verschillende drijfvuilvangers op onbevaarbare waterlopen van 1ste categorie geplaatst
In het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 evalueren de partners het project en sturen ze bij indien nodig. Op basis van de resultaten nemen ze dan de beslissing om de de werkwijze verder structureel uit te rollen of niet bij lokale en bovenlokale waterloopbeheerders.
Spuitsjabloon
Wat je op de grond gooit, verdwijnt vaak in riolen. Dit komt uiteindelijk terecht in de zee. Dit sjabloon maakt wandelaars hierop attent.