Van 2020 tot en met 2023 zat Nieuwpoort in een coachingtraject met Mooimakers om hun strijd tegen zwerfvuil en sluikstort meer doorgedreven aan te pakken. Voor de kuststad eindigde hun streven naar een propere omgeving echter niet eens hun coachingtraject afliep. Ze blijven erop inzetten. In het najaar van 2024 zette ze een nieuwe belangrijke stap in de strijd tegen zwerfvuil, nl. de installatie van 61 nieuwe semi-ondergrondse vuilnisbakken.
Welgekozen locaties
De semi-ondergrondse vuilnisbakken komen op de drukstbezochte locaties van Nieuwpoort. Dit zijn vooral de drukkere toeristische zones, waar veel passage is (o.a. op de Zeedijk, enkele drukbezochte tramhaltes, richting de Havengeulpromenade, .... Ook Nieuwpoort-Stad krijgt enkele nieuwe ondergrondse vuilnisbakken). Want waar veel volk samenkomt, ligt de consumptiegraad hoger, waardoor er meer afval ontstaat. De nieuwe vuilnisbakken spelen hier op in.
Innovatief ontwerp met praktische voordelen
De vuilnisbakken hebben een groter volume dan de standaard vuilnisbakken waardoor ze minder snel vol raken en dus minder vaak geleegd hoeven te worden. Een grote stap voorwaarts inzake efficiëntie, klinkt het bij Stad Nieuwpoort: “Deze nieuwe bakken zorgen voor minder frequente ophalingen, wat een besparing oplevert op personeelskosten, brandstofverbruik en voertuigslijtage. Zo dragen ze ook bij aan minder CO₂-uitstoot. En dat het ontwerp ook meeuwen ontmoedigt om afval uit de bakken te halen, is mooi meegenomen. Het zijn noodzakelijke stappen richting een nettere én duurzamere stad.”
De vuilnisbakken zijn ook uitgerust met een apart peukenrecipiënt om de straten vrij te houden van sigarettenpeuken. Zo kunnen rokers zich op de correcte manier ontdoen van hun peuken (mochten ze geen zakasbakje bij hebben). Tegelijk vermindert dit de vervuiling door uitdovende sigaretten die nu vaak op de bovenzijde van de standaard vuilnisbakken worden uitgedrukt.
De nieuwe semi-ondergrondse vuilnisbakken zijn specifiek ontworpen voor afval ‘on the go’, zoals restafval en pmd. Het deponeren van huishoudelijk afval is uiteraard niet toegestaan. De inwerpopening werd daarom ook bewust klein gehouden.
Uniforme esthetiek
Op de geselecteerde locaties nemen de nieuwe vuilnisbakken de plaats in van de bestaande afvalkorven. De uniforme witte kleur draagt onmiddellijk bij aan een esthetische verbetering van het straatbeeld. De ruwe buitenkant van de vuilnisbakken zal de kans op graffitibekladding ook verkleinen. De huidige vuilnisbakken worden, na reiniging en herstelling, hergebruikt aan de parkingangen, op de Dienstweg Havengeul en elders op het grondgebied van Nieuwpoort om overal dezelfde uitstraling te waarborgen. Dit streven naar uniformiteit én een betere spreiding op basis van de bezoekersdrukte maakt deel uit van het stedelijk vuilnisbakkenplan, klinkt het bij de Stad.
Efficiënter afvalbeheer
De doelstelling die ze nastreven in Nieuwpoort is het afvalbeheer efficiënter maken, maar ook de straten schoner houden door het verminderen van rondslingerende sigarettenpeuken en ander afval. “Door gerichte investeringen in infrastructuur en sensibilisering, blijft Stad Nieuwpoort werken aan een aantrekkelijke en zwerfvuilvrije leefomgeving voor zijn inwoners en bezoekers. Daarbij is een degelijk vuilnisbakkenplan onontbeerlijk. Door de inplanting van de verschillende types afvaleilanden beter af te stemmen op de noden van de verschillende locaties, kunnen we ons stedelijk afvalbeheer finetunen en praktischer inrichten.”
Resultaat van het coachingtraject
De komst van de vuilnisbakken is een direct resultaat van het coachingtraject met Mooimakers, waarin het vuilnisbakkenplan één van de verplichte actiepunten is. De stad Nieuwpoort investeerde hiervoor zelf 112.820,40 euro. Ze konden ook rekenen op een subsidie van 29.600 euro van de OVAM.
Aan de slag?
-
Ook je vuilnisbakkenbestand aanpakken in samenwerking met Mooimakers? Lees er hier alles over
-
Graag een coachingtraject in samenwerking met Mooimakers? Lees er hier alles over