Elke plek is wel voor iemand belangrijk. Gooi je afval dus niet op de grond.

Net zoals elk jaar, loopt er ook deze zomer weer een brede campagne om élke Vlaming op te roepen het verschil te maken.  Want je beseft het misschien niet, maar elke plek is wel voor iemand belangrijk.  

Met deze zomercampagne willen we benadrukken dat elke plek in de stad het verdient om zwerfvuilvrij te zijn. Niet alleen de iconische plekken in een stad of gemeente, zoals het stadhuis of het centrale plein, verdienen het om mooi en proper te zijn. Elke plek heeft wel voor minstens één inwoner een speciale betekenis. Denk daar eens aan voor je er afval achterlaat. Je zou zelf ook niet willen dat iemand jouw favoriete plekje bezoedelt.

We gaan dus in heel Vlaanderen anonieme plekken een gezicht geven door unieke gebeurtenissen of echte verhalen aan die plaats te linken.

standbeelden in 4 Vlaamse steden en 250 odeplaatjes in heel vlaanderen

Als startschot van de campagne werden in Antwerpen, Gent, Hasselt en Leuven standbeelden geplaatst. Niet van bekende figuren, maar van gewone inwoners met een hart voor hun stad. Het standbeeld komt op hun favoriete plek: niet dé grote trekpleisters, wel allemaal plekken die een persoonlijke betekenis voor hen hebben. Ontdek hun verhalen hier. Het was de bedoeling deze standbeelden de hele zomer te laten staan maar omwille van vandalisme hebben we besloten ze vroeger weg te halen. Ze zijn dus jammer genoeg niet meer in 'levende lijve' te bezichtigen. Je vindt nog wel de foto's hieronder.
Er worden ook 250 odeplaatjes bevestigd op verschillende plaatsen over heel Vlaanderen. Deze plaatjes komen op plaatsen die we hebben verzameld via de lokale besturen. Het zijn stuk voor stuk plekjes die wel voor iemand belangrijk zijn. 

OOk op de radio, langs de weg, op evenementen of op social media...

We zetten écht zoveel mogelijk kanalen in om iedere Vlaming te bereiken. Naast radiospots en affiches langs de weg of in stations, zetten we ook teams in die aanwezig zullen zijn op festivalletjes en evenementen. Ze gaan daar de bezoekers aanspreken om de zwerfvuilproblematiek nog eens aan te kaarten. Op grote krijtborden kunnen de bezoekers kwijt waarom die plaats, evenement of festival voor hen belangrijk is én oproepen om het daar proper te houden. En ook sociale media worden niet vergeten. Hou dus zeker onze Facebookpagina in de gaten.

Wil je zelf ook iets doen? Bestel een raamposter!

En roep zo voorbijgangers op om hun afval niet op de grond te gooien! Je kan dit gratis bestellen in onze webwinkel.

Op zoek naar meer detail over onze campagne? Je kan hier een presentatie downloaden of lees ons persbericht.