Afvalvoorziening in KMO-zone werkt
Kenniswijzer > Hotspots > Parkings > Afvalvoorziening in KMO-zone werkt

Afvalpunt voor truckers in Dijkstraat Lokeren

Probleemzones voor zwerfvuil in KMO-zones vinden we vaak terug waar truckers voor langere tijd stationeren of parkeren. Afvalintercommunale IDM heeft dat probleem grondig aangepakt in samenwerking met de stad Lokeren en Mooimakers, mét resultaat!

 

Context

De Dijkstraat in de Lokerse KMO-zone leed erg onder de overlast van zwerfvuil en sluikstort. Er waren basisparkeermogelijkheden voor vrachtwagens voorzien in de openbare ruimte zonder extra faciliteiten.

Het Lokerse Ecoteam had de handen vol met het opruimen van zwerfafval in de onmiddellijke omgeving van de Dijkstraat. Een bijna dagelijkse schoonmaak op het industrieterrein was een noodzaak geworden en het afval beperkte zich niet alleen tot verpakkingen van eten en drinken. Zo werden er ook auto-onderdelen, ijzer, aluminium, plastiek, elektrotoestellen, keukengerei en flessen urine teruggevonden.

 

Aanpak

Er werden vaststellingen gedaan op basis van nulmetingen en observaties door de medewerkers van afvalintercommunale IDM, het Ecoteam van de stad Lokeren en de lokale politie.

De uitrol van de maatregelen gebeurde volgens het draaiboek van Miss Cleany.

Door het strategisch installeren van een afvalpunt met gescheiden inzameling in de Dijkstraat wilden afvalintercommunale IDM, de stad Lokeren in samenwerking met de bedrijven in de buurt komaf maken met dit fenomeen. Er werden twee grote vuilnisbakken geïnstalleerd, één voor restafval en één voor PMD.

Bij de plaatsing van de vuilnisbakken werd heel veel aandacht besteed aan de plaats, waarbij de zichtbaarheid vanuit een vrachtwagen primeerde. Het afvalpunt moest immers zichtbaar blijven voor passanten, ook wanneer er reeds een vrachtwagen gebruik maakte van de parkeerstrook. Verder werd er rekening gehouden met hoe een trucker gebruik maakt van de openbare ruimte wanneer hij niet in zijn vrachtwagen zit.

Het punt werd voorzien van infoborden met sorteerregels, vlaggen en voldoende bewegwijzering zonder de internationale context van truckers uit het oog te verliezen. Het is de mascotte Miss Cleany die truckers de juiste weg wijst. Ook bij de bedrijven in de buurt en het tankstation werden truckers hier attent op gemaakt via o.a. flyers, vlaggen en placemats.

 

Resultaat

Eén jaar na het invoeren van de maatregelen werden volgende resultaten vastgesteld:

  • Daling grijze zakken met 36%​
  • Daling PMD zakken met 35%​
  • Daling flessen vol urine met bijna 50%​
  • Daling glas met meer dan 60%​

 

 

 

2016​

 

 

2017​

Grijze zakken​

 

 

223​

 

 

143​

PMD zakken​

 

 

114​

 

 

75​

Flessen met urine​

 

 

202​

 

 

105​

Glas allerlei​

 

 

474​

 

 

177​

Allerlei (sluikstort)​

 

 

27​

 

 

23​

 

Het project kreeg ondertussen ook opvolging in het naburige industriepark te Zele waarbij de truckers de herkenning hebben als ze op andere locaties komen.

 

Communicatietoolkit

Heb je interesse om met deze communicatie aan de slag te gaan in het kader van een project in samenwerking met Mooimakers? Neem dan contact op met Mooimakers via info@mooimakers.be.

Affiche transport

Op zoek naar communicatie rond het proper houden van een bedrijven- of logistiek terrein? Bestel onderstaande affiche