Deliveroo biedt gratis picknick in ruil voor emmer afval
Kenniswijzer > Bedrijven en handelaars > Handel en Horeca > Deliveroo biedt gratis picknick in ruil voor emmer afval

Context

De Belgische parken zijn de ideale plekken om er op een zonnige dag te picknicken. Helaas blijft er na de picknick vaak ook (te) veel afval achter. Dat merkte ook fietskoerierdienst Deliveroo en ze wilden hun steentje bijdragen om de afvalberg te verminderen. 

 

Aanpak

In 2018 organiseerde Deliveroo het ‘5 Minute Park Clean Up’ initiatief in het Gentse Keizerspark, om parkgangers aan te moedigen hun afval op te ruimen. Kort daarvoor was het tenslotte mogelijk om je bestelling te laten leveren in Belgische parken.

Een team ter plaatse deelde tussen 12 en 18 uur emmers uit zodat parkgangers deze met hun afval (en dat van anderen) konden vullen. Wanneer ze de volle emmers terugbrachten naar het Deliveroo-team, kregen ze als bedanking een voucher van € 10 die werd toegevoegd aan hun Deliveroo-account.

Het verzamelde afval werd uiteraard gerecycleerd waar mogelijk.

Het initiatief kwam na het wetsvoorstel van de Europese Commissie om de distributie van plastic voor eenmalig gebruik te beperken om zo plastic afval in parken, stranden en oceanen te verminderen. Plastic rietjes, bestek, bordjes, roer- en ballonstaafjes worden daarom verboden binnen Europa.

Deliveroo introduceerde al maatregelen om het gebruik van plastic bestek te verminderen door gebruikers te vragen om enkel bestek aan te vinken bij hun bestelling wanneer ze dat nodig hebben, in plaats van het automatisch mee te leveren met de maaltijd. Daarnaast kunnen restaurants via het Deliveroo packaging platform ook kiezen voor verpakkingen die biologisch afbreekbaar zijn en levert Deliveroo papieren rietjes aan restaurants i.p.v. plastieken rietjes.

Het initiatief kreeg een vervolg in 2019. Op 22 juni zette Deliveroo de actie op in het Begijnhofpark te Kortrijk.

Affiches 'Hou het mee proper'

Ook in een horeca- of handelszaak kan je klanten vragen om het proper te houden. Je vindt verschillende affiches in onze webwinkel.