Nieuws & Inspiratie

Digitaliseer je werking rond openbare netheid met Mijn Mooie Straat

Mijn Mooie Straat

Mijn Mooie Straat is het alles-in-één platform van Mooimakers waar lokale besturen hun werking rond openbare netheid mee kunnen digitaliseren en verder professionaliseren. Het platform ondersteunt steden en gemeenten in het optimaliseren van hun zwerfvuil-en sluikstortbeleid. Ondertussen maakt maar liefst 45% van alle Vlaamse steden en gemeenten actief gebruik van het gratis platform. 

Mijn Mooie Straat is een volledig webbased platform en is daardoor beschikbaar op elke (moderne) smartphone, tablet en computer met internettoegang. Complexe installaties en tijdrovende updates per toestel zijn overbodig en gebeuren altijd volledig automatisch. Zo gebruik je altijd de laatste versie van het platform zonder daar zelf iets voor te moeten doen.  

Mijn Mooie Straat bestaat momenteel uit 3 modules. Je hebt het centraal meldings- en registratieplatform voor zwerfvuil en sluikstort. Deze module centraliseert de meldingen rond de openbare netheid en zorgt ervoor dat de betrokken diensten binnen een gemeente of afvalintercommunale deze meldingen efficiënt kunnen toewijzen en afhandelen. Het is ook mogelijk om de melder van bijvoorbeeld een sluikstort automatisch op de hoogte te houden van de status van de melding. 

Met de tweede module kan je eenvoudig en overzichtelijk de vuilnisbakken op het openbaar terrein inventariseren en opvolgen. Een goed beheer van de vuilnisbakken heeft tenslotte een positieve impact op de openbare netheid. Je kan een inventaris maken van alle straatvuilnisbakken, hier metingen aan toevoegen, een analyse uitvoeren, maatregelen toevoegen en de effecten hiervan opvolgen. Deze module wordt het meest gebruikt. Ondertussen zijn er al meer dan 24.000 geïnventariseerde afvalpunten en 426.363 uitgevoerde metingen geregistreerd en dit cijfer blijft groeien. 

Met de laatste module kunnen lokale besturen de werking van de zwerfvuilvrijwilligers in hun werkingsgebied opvolgen. Samen met deze module ontwikkelde Mooimakers een applicatie die alle burgers in de app stores kunnen downloaden. Met deze app kunnen vrijwilligers registreren waar, wanneer en hoeveel zwerfvuil ze opruimen. De module laat lokale besturen toe om een beter zicht te krijgen op de geografische spreiding van de vrijwilligersactiviteit en om de intensiteit te monitoren. Zo kunnen ze hun eigen werking, nl. de inzet van personeel en eigen opruimploegen, hierop afstemmen. 

Lokale besturen die nog geen gebruik maken van Mijn Mooie Straat kunnen altijd een kijkje nemen op Mijn Mooie Straat - Voor lokale besturen en via die weg een demosessie aanvragen om het platform beter te leren kennen. Mooimakers wil lokale besturen met dit platform ondersteunen in hun weg naar een propere omgeving. Ze blijft dan ook verder investeren in het platform.