Ondersteuning zwerfvuilvrijwilligers

Contactgegevens steden & gemeenten

Wil je als mooimaker aan de slag? Dan is jouw lokaal bestuur het eerste contactpunt. Vele steden, gemeenten en afvalintercommunales hebben een eigen vrijwilligerswerking. Ga dus zeker na of jouw lokaal bestuur een vrijwilligerswerking heeft. 

Waarvoor kan je bij de gemeente, stad of intercommunale terecht?

  • Materiaal: Bij het lokaal bestuur kan je zwerfvuilzakken ophalen. Sommige lokale besturen verdelen ook opruimmateriaal zoals een grijper, een paar handschoenen, een fluohesje … Verdelen ze zelf geen opruimmateriaal, neem dan een kijkje in onze webwinkel.

  • Informatie: Je lokaal bestuur geeft ook uitleg over hoe en waar je zwerfvuilzakken kunt achterlaten, hoe je een melding van sluikstort maakt, wat je met gevaarlijk afval moet doen … 

  • Verzekering: Sommige lokale besturen voorzien een vrijwilligersverzekering. Zo ben je verzekerd tijdens het opruimen. 

  • Bedanking: Sommige besturen organiseren uitwisselings- en bedankingsmomenten voor jou als zwerfvuilvrijwilliger. 

 

Op de kaart hieronder kan je de contactgegevens per gemeente of stad terugvinden. 

Let wel: sommige e-mailadressen zijn algemene contactadressen en werden niet geverifieerd met de steden of gemeentes zelf. Gelieve er ook rekening mee te houden dat niet alle steden of gemeentes een (uitgebreide) vrijwilligerswerking hebben. Best kan je dus met de stad of gemeente zelf bekijken in hoeverre zij ondersteuning bieden aan (zwerfvuil)vrijwilligers. Vind je de gegevens van de gewenste stad of gemeente niet terug op onderstaande kaart? Neem dan zeker een kijkje op de website van de gemeente of stad zelf!

Vrijwilligers Sint-Jozefbuurt Lokeren