Iedereen kan het
verschil maken
Mooimakers in actie
Zo laat jij de buurt
elke dag stralen.
Freddy beloont propere stadsgenoten met een snoepje
TT Chow houdt Vinderhoute mee proper
Mooimakers in actie
Zo laat jij de buurt
elke dag stralen.
Start met opruimen
Zie je in jouw buurt veel zwerfvuil liggen? En wil je de handen uit de mouwen steken? Dan kan je zwerfvuilvrijwilliger worden. Als vrijwilliger hou je mee jouw buurt proper. Zo draag je mee zorg voor de natuur en het milieu.
App in cijfers
zwerfvuil
opgeruimde afstand
Veelgestelde vragen
Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. De OVAM is verantwoordelijk voor het afvalstoffen-, materialen- en bodemsaneringsbeleid in Vlaanderen. Fost Plus is verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België. De lokale overheden zijn verantwoordelijk voor de openbare netheid en zijn verenigd in de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVG).
Wat Mooimakers precies doet, vind je terug op deze pagina.
Dergelijke meldingen moeten aan de stad of gemeente bezorgd worden. Zij sturen dan zo snel mogelijk een team op pad om het sluikstort of zwerfvuil op te ruimen.
De meeste steden en gemeenten hebben een formulier op hun website waar je sluikstort of zwerfvuil kan melden. Neem dus zeker een kijkje op de website van jouw stad of gemeente.
Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is niet opgenomen in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. De vorige regering voerde meerdere proefprojecten uit waar er een aantal bezorgdheden naar voren kwamen. Een statiegeldsysteem wordt niet volledig uitgesloten, maar de regering bekijkt ook alternatieven om zwerfvuil aan te pakken. De ambitie blijft om enerzijds de zwerfvuildoelstellingen te halen tegen 2030 en anderzijds te voldoen aan de Europese verplichting om 90% van de plastic flesjes en blikjes gescheiden in te zamelen tegen 2029.
Vanuit Mooimakers blijven wij uitvoering geven aan het beleid. Dit doen we door verder te werken aan een integrale aanpak en te streven naar een gedragsverandering.
Camera's zijn zeker een handig hulpmiddel in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort en maken deel uit van onze integrale aanpak, maar zijn geen allesomvattende oplossing. Daarom blijven sensibilisering en gedragsverandering een belangrijke pijler in onze aanpak.
Daarnaast moeten camera's aan erg strenge reglementeringen voldoen, er hangt ook een serieus budget aan vast. Los van de aankoop van het materiaal zelf, moeten de camera's regelmatig onderhouden worden en moet er personeel ingezet worden om de beelden te bekijken en waar mogelijk, daders te identificeren.
Vanuit Mooimakers blijven wij dus werken aan een integrale aanpak en streven we naar een gedragsverandering.