Heb je een vraag? Misschien vind je het antwoord hier!

Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Wie/wat is Mooimakers?

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. De OVAM is verantwoordelijk voor het afvalstoffen-, materialen- en bodemsaneringsbeleid in Vlaanderen. Fost Plus is verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België. De lokale overheden zijn verantwoordelijk voor de openbare netheid en zijn verenigd in de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVG). 

Wat Mooimakers precies doet, vind je terug op deze pagina

Ik wil een melding maken van sluikstort/zwerfvuil in mijn gemeente of stad. Waar kan ik terecht?

Dergelijke meldingen moeten aan de stad of gemeente bezorgd worden. Zij sturen dan zo snel mogelijk een team op pad om het sluikstort of zwerfvuil op te ruimen. 

De meeste steden en gemeenten hebben een formulier op hun website waar je sluikstort of zwerfvuil kan melden. Neem dus zeker een kijkje op de website van jouw stad of gemeente.

Waarom voert de overheid geen statiegeld in als oplossing tegen zwerfvuil?

De invoering van statiegeld als inzamelsysteem is een politieke beslissing. Eind 2022 heeft de Vlaamse regering de ambitie geuit om in 2025 een statiegeldsysteem in te voeren op blikjes en plastic flesjes. Zo’n statiegeldsysteem kan ervoor zorgen dat er minder flesjes en blikjes op straat belanden. Momenteel lopen er pilootprojecten rond een digitaal statiegeldsysteem om de technische, wettelijke, communicatieve en financiële aspecten aan de praktijk te toetsen.

Statiegeld is geen oplossing voor al het zwerfvuil, denk dan aan peuken, kauwgom, papieren zakdoekjes, .... Vanuit Mooimakers blijven wij dus werken aan een integrale aanpak en streven we naar een gedragsverandering.

Waarom zetten lokale besturen niet meer camera's in tegen zwerfvuil en sluikstort?

Camera's zijn zeker een handig hulpmiddel in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort en maken deel uit van onze integrale aanpak, maar zijn geen allesomvattende oplossing. Daarom blijven sensibilisering en gedragsverandering een belangrijke pijler in onze aanpak. 

Daarnaast moeten camera's aan erg strenge reglementeringen voldoen, er hangt ook een serieus budget aan vast. Los van de aankoop van het materiaal zelf, moeten de camera's regelmatig onderhouden worden en moet er personeel ingezet worden om de beelden te bekijken en waar mogelijk, daders te identificeren. 

Vanuit Mooimakers blijven wij dus werken aan een integrale aanpak en streven we naar een gedragsverandering. 

 

Webwinkel

Welk materiaal kan ik bestellen in de webwinkel?

In onze webwinkel bieden we onder meer communicatie- en opruimmateriaal aan. Het aanbod in de webwinkel is aangepast naargelang je accounttype. Alle producten in onze webwinkel zijn volledig gratis, maar bestel wel enkel wat je echt gaat gebruiken.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Alle bestellingen die geplaatst worden via de webwinkel van Mooimakers worden geleverd door Bpost of DPD.
Je ontvangt geen track&trace code. Het kan voorkomen dat je niet thuis bent tijdens de levering. In dat geval komt de transporteur op een ander moment langs. Als je dan ook niet thuis bent, kan je het materiaal in een parcel shop ophalen.

Kan ik mijn bestelling wijzigen?

Contacteer hiervoor onze collega's via het contactformulier.

Wat zijn de (verzend)kosten?

Alle producten in onze webwinkel zijn volledig gratis, er zijn ook geen verzendkosten.

Mijn bestelling werd nog niet geleverd, wat nu?

De leveringstermijn is max. 3 à 4 weken en zolang de voorraad strekt.

Heb je na 4 weken je bestelling nog niet ontvangen? Contacteer hiervoor onze collega's via het contactformulier. Geef ook zeker je bestelnummer mee zodat we je snel verder kunnen helpen. 

Waarom kan ik als particulier geen zwerfvuilzakken bestellen via de webwinkel?

Voor zwerfvuilzakken kan je terecht bij je gemeente, stad of afvalintercommunale. Zij zijn namelijk ook verantwoordelijk voor de ophaling van de gevulde zakken. Hier vind je contactgegevens voor jouw gemeente of stad terug.

Wat moet ik met mijn gevulde zakken doen na mijn opruimronde?

Als je zwerfvuilzakken aanvraagt bij je stad, gemeente of afvalintercommunale, spreek je best ook met hen af waar je je gevulde zakken achterlaat. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de ophaling ervan. Hier vind je contactgegevens voor jouw gemeente of stad terug.

Wil je liever aan de slag gaan met je eigen huisvuilzakken? Dat kan natuurlijk ook. In dat geval neem je je gevulde huisvuilzakken weer mee naar huis en bied je ze aan ter ophaling volgens de ophaalkalender van je stad of gemeente.

Waarom kan ik niets bestellen als ik in Brussel of Wallonië woon?

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. We zijn werkzaam in het Vlaamse Gewest en daarom niet actief in andere regio's.

Opruimgebieden en -acties

Wat is een opruimactie?

Een opruimactie is een eenmalige actie op een specifieke datum. Je kan je opruimactie hier registreren. 

Wat is een opruimgebied?

Als je je wilt engageren voor een propere omgeving, kan je een stukje Vlaanderen als opruimgebied ‘claimen’ op onze actiekaart die jij regelmatig zal proper houden. 

Je kan ook simpelweg jouw eigen stoep proper houden! Hou je dat doet, vind je hier terug. 

Hoe registreer ik mijn opruimgebied?

Je opruimgebied kan je makkelijk registreren op deze pagina. Typ eerst (één van) de straatna(a)m(en) van je opruimgebied in. Baken zo jouw gebied op de kaart af door de verschillende hoekpunten toe te voegen. Vergeet niet om je gebied te 'sluiten' door begin- en eindpunt met elkaar te verbinden. 

Kan ik mijn opruimgebied aanpassen?

Als je een account en nadien een claim hebt aangemaakt op de website kan je je claim gedeeltelijk aanpassen. Meld je aan op de website en klik rechtsboven op jouw naam. Dan komt een menu tevoorschijn, waar ook 'Mijn opruimgebied' in staat. Onder 'Mijn opruimgebied' vind je alle opruimgebieden die je hebt aangemaakt. Selecteer het opruimgebied dat je wenst aan te passen. 

Kan ik meerdere opruimgebieden registreren?

Het is zeker mogelijk om meerdere opruimgebieden te registreren en die allemaal weer te geven op de actiekaart. Het is niet zo dat als je een nieuw opruimgebied registreert, dat de vorige registraties verdwijnen.

Kan ik zelf mijn e-mailadres wijzigen?

Neen. Wil je graag je e-mailadres wijzigen? Stuur dan een mailtje naar info@mooimakers.be om jouw e-emailadres te laten wijzigen.

Kan ik mijn opruimactie aanpassen?

Ja. Meld je aan op mooimakers.be en klik op jouw naam (rechtsboven) en nadien op ‘Mijn opruimacties’. Op deze pagina kan je jouw actie aanpassen en/of verwijderen.

Ik heb aangeduid dat andere gebruikers mij mogen contacteren i.v.m. mijn opruimgebied. Wat betekent dat concreet?

Jouw registreerde opruimgebied(en) of opruimactie(s) zijn voor iedereen beschikbaar. Als je hebt aangeduid dat anderen je hiervoor mogen contacteren, kunnen zij jou een mailtje sturen. 

Krijg ik een vergoeding als ik een opruimgebied registreer of opruimactie organiseer?

Neen. Het registreren van opruimgebieden en opruimacties op de actiekaart van Mooimakers staan los van eventuele gemeentelijke vergoedingen en initiatieven.

Ben ik via Mooimakers verzekerd?

Neen. Mooimakers staat niet in voor de verzekering van vrijwilligers. Meld je als vrijwilliger aan bij de gemeente zodat zij wel een verzekering voor jou kunnen voorzien tijdens je opruimactie.

Ik kan zelf geen zwerfvuilzakken bestellen, wat moet ik dan doen als ik ga opruimen?

Je gemeente kan gratis zakken bestellen in onze webwinkel. Misschien hebben ze er zelfs al in stock! Zij regelen bovendien de ophaling van het zwerfvuil. Contacteer je gemeente voor meer informatie. Hier vind je contactgegevens voor jouw gemeente of stad terug.

Wat moet ik met mijn gevulde zakken doen na mijn opruimronde?

Als je zwerfvuilzakken aanvraagt bij je stad, gemeente of afvalintercommunale, spreek je best ook met hen af waar je je gevulde zakken achterlaat. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de ophaling ervan. Hier vind je contactgegevens voor jouw gemeente of stad terug.

Wil je liever aan de slag gaan met je eigen huisvuilzakken? Dat kan natuurlijk ook. In dat geval neem je je gevulde huisvuilzakken weer mee naar huis en bied je ze aan ter ophaling volgens de ophaalkalender van je stad of gemeente.

Hoe vaak moet ik gaan opruimen? Wordt dit gecontroleerd?

Je beslist zelf hoe vaak, wanneer en met wie je gaat opruimen. Dit wordt niet gecontroleerd.

Hoe voeg ik foto’s toe aan mijn geregistreerde opruimgebied(en) of waar kan ik dit wijzigen?

Meld je aan op de website en klik rechtsboven op jouw naam. Dan komt een menu tevoorschijn, waar ook 'Mijn opruimgebied' in staat. Onder 'Mijn opruimgebied' vind je alle opruimgebieden die je hebt aangemaakt. Selecteer het opruimgebied waarvoor jij foto's wenst toe te voegen.

Vragen van en voor partners

Waar vind ik inspiratie/tips/goede praktijkvoorbeelden voor de aanpak van zwerfvuil en sluikstort?

Je vindt tal van tips & tricks, praktijkvoorbeelden en onderzoeken in onze Kenniswijzer!

Hoe ga ik aan de slag met een vuilnisbakkenplan, of pak ik een bepaalde doelplaats of fractie aan?

Wil je een efficiënt vuilnisbakkenplan uitbouwen in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort of een specifieke maatregel uittesten? En kan je daarbij nog wat ondersteuning gebruiken?

Dien een project zwerfvuil & sluikstort in! Meer info vind je hier

Wat is een coachingtraject?

Een coachingtraject is een traject op maat voor zowel lokale besturen, afvalintercommunales als Vlaamse partners waarbij in nauw overleg met een Mooimakerscoach een efficiënt zwerfvuil- en sluikstortbeleid uitgebouwd en geïmplementeerd wordt. 

Meer informatie over zo'n traject vind je hier

Wat is Mijn Mooie Straat?

Mijn Mooie Straat is een meldings- en registratiesysteem in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Met deze tool wil Mooimakers alle steden, gemeenten, intercommunales en andere betrokken partijen een digitale tool aanbieden om de strijd tegen sluikstort en zwerfvuil verder te professionaliseren. 

Meer info en de functionaliteiten van Mijn Mooie Straat vind je hier terug. 

Waarom bieden wij geen communicatie aan in een andere taal?

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. De OVAM is een instantie van de Vlaamse Overheid en daar geldt een duidelijke taalwetgeving. Deze schrijft voor dat je in bestuurszaken verplicht bent om in het Nederlands te communiceren. Om anderstaligen te informeren over de zwerfvuil- en sluikstortproblematiek maken wij gebruik van duidelijke pictogrammen en grafische communicatie die door iedereen te begrijpen is.

Geen antwoord op jouw vraag gevonden? Stuur dan een mailtje naar info@mooimakers.be.

Onze contactgegevens