Veelgestelde vragen
Algemene vragen
Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. De OVAM is verantwoordelijk voor het afvalstoffen-, materialen- en bodemsaneringsbeleid in Vlaanderen. Fost Plus is verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België. De lokale overheden zijn verantwoordelijk voor de openbare netheid en zijn verenigd in de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVG).
Wat Mooimakers precies doet, vind je terug op deze pagina.
Dergelijke meldingen moeten aan de stad of gemeente bezorgd worden. Zij sturen dan zo snel mogelijk een team op pad om het sluikstort of zwerfvuil op te ruimen.
De meeste steden en gemeenten hebben een formulier op hun website waar je sluikstort of zwerfvuil kan melden. Neem dus zeker een kijkje op de website van jouw stad of gemeente.
In Vlaanderen werken we momenteel niet rond statiegeldsystemen aangezien dit op dit moment geen deel uitmaakt van het Vlaamse beleid. De invoering van statiegeld als inzamelsysteem is een politieke beslissing. In 2018 keurde de Vlaamse Regering een verpakkingsplan 2.0 goed waarin doelstellingen zijn opgenomen m.b.t. verpakkingen en het verpakkingsbeleid. Dit wordt momenteel uitgevoerd.
Een statiegeldsysteem kan ervoor zorgen dat er minder flesjes en blikjes op straat belanden maar een oplossing voor al het zwerfvuil is het sowieso niet. Vanuit Mooimakers blijven wij dus werken aan een integrale aanpak en streven we naar een gedragsverandering.
Camera's zijn zeker een handig hulpmiddel in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort en maken deel uit van onze integrale aanpak, maar zijn geen allesomvattende oplossing. Daarom blijven sensibilisering en gedragsverandering een belangrijke pijler in onze aanpak.
Daarnaast moeten camera's aan erg strenge reglementeringen voldoen, er hangt ook een serieus budget aan vast. Los van de aankoop van het materiaal zelf, moeten de camera's regelmatig onderhouden worden en moet er personeel ingezet worden om de beelden te bekijken en waar mogelijk, daders te identificeren.
Vanuit Mooimakers blijven wij dus werken aan een integrale aanpak en streven we naar een gedragsverandering.
Webwinkel
In onze webwinkel bieden we onder meer communicatie- en opruimmateriaal aan. Het aanbod in de webwinkel is aangepast naargelang je accounttype. Alle producten in onze webwinkel zijn volledig gratis, maar bestel wel enkel wat je echt gaat gebruiken.
Alle bestellingen die geplaatst worden via de webwinkel van Mooimakers worden geleverd door Bpost of DPD.
Je ontvangt geen track&trace code. Het kan voorkomen dat je niet thuis bent tijdens de levering. In dat geval komt de transporteur op een ander moment langs. Als je dan ook niet thuis bent, kan je het materiaal in een parcel shop ophalen.
Contacteer hiervoor onze collega's via het contactformulier.
Alle producten in onze webwinkel zijn volledig gratis, er zijn ook geen verzendkosten.
De leveringstermijn is max. 3 à 4 weken en zolang de voorraad strekt.
Heb je na 4 weken je bestelling nog niet ontvangen? Contacteer hiervoor onze collega's via het contactformulier. Geef ook zeker je bestelnummer mee zodat we je snel verder kunnen helpen.
Voor zwerfvuilzakken kan je terecht bij je gemeente, stad of afvalintercommunale. Zij zijn namelijk ook verantwoordelijk voor de ophaling van de gevulde zakken. Hier vind je contactgegevens voor jouw gemeente of stad terug.
Als je zwerfvuilzakken aanvraagt bij je stad, gemeente of afvalintercommunale, spreek je best ook met hen af waar je je gevulde zakken achterlaat. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de ophaling ervan. Hier vind je contactgegevens voor jouw gemeente of stad terug.
Wil je liever aan de slag gaan met je eigen huisvuilzakken? Dat kan natuurlijk ook. In dat geval neem je je gevulde huisvuilzakken weer mee naar huis en bied je ze aan ter ophaling volgens de ophaalkalender van je stad of gemeente.
Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. We zijn werkzaam in het Vlaamse Gewest en daarom niet actief in andere regio's.
Opruimgebieden en -acties
Een opruimactie is een eenmalige actie op een specifieke datum. Je kan je opruimactie hier registreren.
Als je je wilt engageren voor een propere omgeving, kan je een stukje Vlaanderen als opruimgebied ‘claimen’ op onze actiekaart die jij regelmatig zal proper houden.
Je kan ook simpelweg jouw eigen stoep proper houden! Hou je dat doet, vind je hier terug.
Je opruimgebied kan je makkelijk registreren op deze pagina. Typ eerst (één van) de straatna(a)m(en) van je opruimgebied in. Baken zo jouw gebied op de kaart af door de verschillende hoekpunten toe te voegen. Vergeet niet om je gebied te 'sluiten' door begin- en eindpunt met elkaar te verbinden.
Als je een account en nadien een claim hebt aangemaakt op de website kan je je claim gedeeltelijk aanpassen. Meld je aan op de website en klik rechtsboven op jouw naam. Dan komt een menu tevoorschijn, waar ook 'Mijn opruimgebied' in staat. Onder 'Mijn opruimgebied' vind je alle opruimgebieden die je hebt aangemaakt. Selecteer het opruimgebied dat je wenst aan te passen.
Het is zeker mogelijk om meerdere opruimgebieden te registreren en die allemaal weer te geven op de actiekaart. Het is niet zo dat als je een nieuw opruimgebied registreert, dat de vorige registraties verdwijnen.
Jazeker. Meld je aan en klik rechtsboven op je naam. Selecteer 'Persoonlijke gegevens'. Voer je huidig wachtwoord in en pas je e-mailadres aan in het veld ‘e-mailadres’.
Ja. Meld je aan op mooimakers.be en klik op jouw naam (rechtsboven) en nadien op ‘Mijn opruimacties’. Op deze pagina kan je jouw actie aanpassen en/of verwijderen.
Jouw registreerde opruimgebied(en) of opruimactie(s) zijn voor iedereen beschikbaar. Als je hebt aangeduid dat anderen je hiervoor mogen contacteren, kunnen zij jou een mailtje sturen.
Neen. Het registreren van opruimgebieden en opruimacties op de actiekaart van Mooimakers staan los van eventuele gemeentelijke vergoedingen en initiatieven.
Neen. Mooimakers staat niet in voor de verzekering van vrijwilligers. Meld je als vrijwilliger aan bij de gemeente zodat zij wel een verzekering voor jou kunnen voorzien tijdens je opruimactie.
Je gemeente kan gratis zakken bestellen in onze webwinkel. Misschien hebben ze er zelfs al in stock! Zij regelen bovendien de ophaling van het zwerfvuil. Contacteer je gemeente voor meer informatie. Hier vind je contactgegevens voor jouw gemeente of stad terug.
Als je zwerfvuilzakken aanvraagt bij je stad, gemeente of afvalintercommunale, spreek je best ook met hen af waar je je gevulde zakken achterlaat. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de ophaling ervan. Hier vind je contactgegevens voor jouw gemeente of stad terug.
Wil je liever aan de slag gaan met je eigen huisvuilzakken? Dat kan natuurlijk ook. In dat geval neem je je gevulde huisvuilzakken weer mee naar huis en bied je ze aan ter ophaling volgens de ophaalkalender van je stad of gemeente.
Je beslist zelf hoe vaak, wanneer en met wie je gaat opruimen. Dit wordt niet gecontroleerd.
Meld je aan op de website en klik rechtsboven op jouw naam. Dan komt een menu tevoorschijn, waar ook 'Mijn opruimgebied' in staat. Onder 'Mijn opruimgebied' vind je alle opruimgebieden die je hebt aangemaakt. Selecteer het opruimgebied waarvoor jij foto's wenst toe te voegen.
Vragen van en voor partners
Je vindt tal van tips & tricks, praktijkvoorbeelden en onderzoeken in onze Kenniswijzer!
Meer info daarover vind je hier terug.
Wil je een efficiënt vuilnisbakkenplan uitbouwen in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort of een specifieke maatregel uittesten? En kan je daarbij nog wat ondersteuning gebruiken?
Dien een project zwerfvuil & sluikstort in! Meer info vind je hier.
Een coachingtraject is een traject op maat voor zowel lokale besturen, afvalintercommunales als Vlaamse partners waarbij in nauw overleg met een Mooimakerscoach een efficiënt zwerfvuil- en sluikstortbeleid uitgebouwd en geïmplementeerd wordt.
Meer informatie over zo'n traject vind je hier.
Mijn Mooie Straat is een meldings- en registratiesysteem in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Met deze tool wil Mooimakers alle steden, gemeenten, intercommunales en andere betrokken partijen een digitale tool aanbieden om de strijd tegen sluikstort en zwerfvuil verder te professionaliseren.
Meer info en de functionaliteiten van Mijn Mooie Straat vind je hier terug.