Operatie Proper groepsfoto BS De Zandloper Lo

Samen voor een propere buurt!

Operatie Proper

Doe met je school of vereniging mee aan Operatie Proper. Je krijg er niet alleen een propere leefomgeving voor terug, maar ook een mooie beloning.

Deelnemers van schooljaar 2020-2021 die hun actieplan voltooid hebben, kunnen dat nu rapporteren.

Operatie Proper Sint-Lodewijkscollege

Wat is Operatie Proper?

Operatie Proper is een beloningssysteem waarbij scholen en verenigingen een duwtje in de rug krijgen om zwerfvuil duurzaam aan te pakken. Hoe? Door samen een actieplan op te stellen, ondersteuning te bieden (denk aan opruimmateriaal, educatieve pakketten) én iedereen te bedanken voor de volgehouden inspanningen met een mooie financiële beloning!

Hoe werkt Operatie Proper?

 1. Ga na of je lokaal bestuur deelneemt

  De eerste voorwaarde is dat je stad, gemeente of intercommunale deelneemt aan dit project. Zij volgen Operatie Proper namelijk op en zijn je eerste aanspreekpunt zodra je van start gaat! Nog niet alle gemeenten of afvalintercommunales nemen deel. Maar wel al heel veel! Bekijk de lijst met deelnemende lokale besturen en check of jouw gemeente erbij is.

  Is dat niet het geval? Dan kan je vrijblijvend deelnemen. Je kan een actieplan samenstellen, maar helaas maak je geen kans op die beloning achteraf. Of misschien kan je eens polsen bij je gemeente of ze toch wil deelnemen? ;-)

  Doet jouw lokaal bestuur wel mee en wil je als school of vereniging deelnemen? Dan neem je de volgende stap.

 2. Maak een account aan

  De opvolging van het project verloopt via een online platform, gelinkt aan onze website. De contactpersoon van de school of vereniging voor Operatie Proper moet een account aanmaken. Daarvoor klik je op de inschrijvingsknop en maak je een account aan. Zo krijg je toegang tot het online platform van Operatie Proper. Je vindt je actieplan onder mijn account > mijn actieplan.

  De inschrijvingen voor huidig schooljaar werden op 28 februari 2021 afgesloten. Ben je te laat, dan kan je volgend jaar opnieuw deelnemen. De inschrijvingen voor schooljaar 2021-2022 openen op maandag 16 augustus 2021.

 3. Vul de vragenlijst in

  Op het platform vul je als contactpersoon een korte vragenlijst (max. 15 vraagjes!) in om een zicht te krijgen op wat jullie al doen in de strijd tegen zwerfvuil.

  Wil je de vragen graag op voorhand even doornemen? Download hier de vragenlijsten voor lagere scholen, middelbare scholen en groepen en verenigingen.

 4. Maak je actieplan op

  Op basis van je antwoorden krijg je concrete actiepunten voorgesteld om mee aan de slag te gaan. Enkele van die actiepunten zijn verplicht, andere kan je zelf kiezen. De actiepunten die je hier aanduidt, vormen automatisch jullie actieplan.

 5. Wacht op goedkeuring van actieplan

  Jullie actieplan komt bij de gemeente of afvalintercommunale terecht. Die zal het goed- of afkeuren en brengt je van die beslissing per mail op de hoogte. Is je actieplan afgekeurd, dan kan je die nog bijwerken en opnieuw indienen. Is je actieplan goedgekeurd, dan kan je aan de slag gaan!

 6. Voer de acties uit

  Eens je actieplan is goedgekeurd, kan je aan de slag met de actiepunten. Je vindt op de website inspiratie, tips en ondersteunend materiaal.

  Om de voortgang te bewijzen, post je foto's en claims op de actiekaart. Zo kan de gemeente of intercommunale nagaan of je de acties uitvoert.

 7. Rapporteer je acties

  Als één van de laatste stappen moet je rapporteren over de stand van jullie actieplan! Geef aan welke acties goed of minder goed verliepen, wat de resultaten zijn en of jullie terreinen netter zijn dan vóór Operatie Proper.

  Rapporteren kan t.e.m. 18 juli 2021. Dat is een heel strikte deadline. Nadien kan je geen rapportering meer indienen en maak je dus geen kans op een beloning.

   

 8. Neem beloning in ontvangst

  Wordt je rapportage goedgekeurd, dan mag je een mooie beloning in ontvangst nemen.

  Voor schooljaar 2020-2021 bedraagt deze 3 euro per deelnemende leerling of per deelnemend lid, met een minimum beloning per actieplan van 150 euro, en een maximum beloning per actieplan van 1.500 euro. Voor schooljaar 2021-2022 verloopt de verloning anders, maar daarover later meer!

  De gemeente of afvalintercommunale zal je contacteren over de praktische afspraken om de beloning uit te reiken.

  De beloning is vrij te spenderen, maar Mooimakers raadt aan om zeker een deel in te zetten om de school of de vereniging zwerfvuilvrij te maken.

Operatie Proper in jouw gemeente

Aantal scholen/verenigingen
0
10
Operatie Proper filmpje deelname GBS De Zandloper

Testimonial GBS De Zandloper

Operatie Proper filmpje inschrijven

Inschrijven voor Operatie Proper

Operatie Proper deelname Zeescouts Brugge

Testimonial Zeescouts Brugge