Operatie Proper Dolfijn Eksaarde

Samen voor een propere buurt!

Operatie Proper

Motiveer scholen en verenigingen om mee te doen aan Operatie Proper. Je krijg er niet alleen een propere leefomgeving voor terug, maar ook een mooie beloning.

Beloningssysteem

Operatie Proper is een beloningssysteem voor scholen, groepen en verenigingen. Ons doel is hen een duwtje in de rug te geven om zwerfvuil duurzaam aan te pakken. Hoe? Door te helpen bij het opstellen van een actieplan, maar ook door ondersteuning te bieden (opruimmateriaal, educatieve pakketten…) én hen te bedanken voor de volgehouden inspanningen. Ook als lokaal bestuur krijg je een vergoeding voor de ondersteuning.

Operatie Proper is er voor alle enthousiastelingen:

 • De voetbalclub die haar jongste leden wil engageren tegen zwerfvuil.
 • De school die worstelt met zwerfvuil en het nu goed wil aanpakken.
 • Of de jeugdbeweging die mee de buurt proper houdt, maar meer wil doen.

DOE MEE EN REIK DE BELONINGEN UIT AAN DE DEELNEMERS!

Hoe werkt Operatie Proper?

 1. Maak een account aan

  De opvolging van het project verloopt via een online platform, gelinkt aan onze website. De contactpersoon van het lokaal bestuur voor Operatie Proper moet een account aanmaken. Daarvoor klik je rechtsboven het scherm op 'Aanmelden' en maak je een account aan.

  Via je account kan je inloggen op onze website en na volgende stap kan je aanmelden op het platform van Operatie Proper.

 2. Registreer je als deelnemende gemeente of intercommunale

  Mail naar info@mooimakers.be om je deelname te bevestigen. Dan voegen we de postcode(s) van je werkingsgebied toe aan de deelnemerslijst.

  In de mail geef je ook de accountgegevens van de contactpersoon door (degene die in de vorige stap het account aangemaakt heeft). Zijn of haar account wordt dan gekoppeld aan het platform met een overzicht van alle inschrijvingen binnen jouw werkingsgebied.

  Zonder jouw deelname kunnen scholen en verenigingen van jouw werkingsgebied niet deelnemen aan Operatie Proper. Deelname als lokaal bestuur of intercommunale is dus een basisvoorwaarde.

 3. Communiceer over deelname

  Communiceer over jullie deelname naar alle scholen en verenigingen, en stimuleer hen om een actieplan in te dienen.

  De inschrijvingen voor schooljaar 2020-2021 werden op 28 februari afgesloten.

 4. Beoordeel de actieplannen

  Kijk de ingediende actieplannen na. Als een actieplan wordt ingediend, ontvang je een mail.

  • Keur je een actieplan af, dan motiveer je de beslissing. De school of vereniging kan het actieplan bijsturen en opnieuw indienen (voor de deadline van inschrijving).
  • Keur je een actieplan goed, dan breng je de school of vereniging daarvan minstens per mail op de hoogte.
 5. Volg de actieplannen op

  Volg de ingediende plannen op via onze website. Je keurt ze goed en voert punctuele controles uit om ervoor te zorgen dat de scholen/verenigingen goed aan de slag zijn gegaan. De deelnemende scholen en verenigingen worden gevraagd om elke maand een update te posten op onze actiekaart. Die kan je gebruiken als leidraad voor de voortgang van de acties. Maar uiteraard kan je die ook opvolgen met een bezoekje of telefoontje! 

 6. Beoordeel de rapportage

  Vanaf 19 april 2021 kunnen deelnemers rapporteren. Je ontvangt een mail wanneer een rapportering gebeurd is. De deelnemers kunnen hun rapportering indienen t.e.m. 18 juli 2021. Herinner hen daaraan.

  De deelnemende scholen en verenigingen geven per actiepunt aan welke actiepunten ze wel/niet uitgevoerd hebben en waarom wel/niet. Ook een globale inschatting van de netheid van de terreinen wordt gevraagd.

  Op basis van die informatie ken je via het platform al dan niet de beloning toe. Bij het niet-toekennen van de beloning moet je een motivatie opgeven. De beslissing wordt via het platform automatisch per mail verstuurd naar de scholen en verenigingen.

  Beoordelen kan t.e.m. 30 september 2021. Zorg ervoor dat vóór oktober alle rapportering goed- of afgekeurd zijn.

 7. Reik de beloning(en) uit

  Als voorlaatste stap reik je de beloning uit aan de scholen en verenigingen met goedgekeurde rapporteringen.

  Je neemt contact op met scholen en gemeenten om afspraken te maken rond de uitkering van de beloning (hoe/wanneer/....). Als lokaal bestuur prefinancier je de beloning..

  Het bedrag van de beloning per deelnemende school of vereniging vind je op het platform. (Dat bedrag is 3 euro per deelnemende leerling of per deelnemend lid, met een minimum beloning per actieplan van 150 euro, en een maximum beloning per actieplan van 1.500 euro.)

  Via de webshop kan je beloningscheques bestellen. Zo kan je de uitreiking van de beloning wat meer cachet geven.

 8. Vraag de terugbetaling aan

  Zijn de beloningen uitgereikt, dan kan je de terugbetaling aanvragen bij Mooimakers. Die terugbetaling moet je aanvragen vóór 1 november en kan pas van zodra alle rapporteringen onder jouw verantwoordelijkheid goed- of afgekeurd zijn.

  Per voltooid actieplan ontvang je als lokaal bestuur een vergoeding van €250. Je kan de vergoeding één keer per schooljaar aanvragen, nadat alle actieplannen voltooid zijn (dit wil zeggen: alle beloningen uitgereikt en de terugbetaling aangevraagd werd). De vergoeding ontvang je samen met de terugbetaling van de beloning van de deelnemers.

Enkele geslaagde Operatie Proper-projecten!

Operatie Proper filmpje inschrijven

Inschrijven voor Operatie Proper

zwevegem

KS Kanoclub in Zwevegem

koha

Basisschool Sint-Pieter in Hamme

toermalijn

Basisschool Toermalijn in Stekene

Operatie Proper filmpje deelname GBS De Zandloper

Testimonial GBS De Zandloper

Operatie Proper deelname Zeescouts Brugge

Testimonial Zeescouts Brugge