screenshot app

Mijn Mooie Straat-app

Ruim jij zwerfvuil op?
Breng jouw opruimsessies en -acties in kaart. Track je route, volg andere mooimakers of maak een groep aan voor je club, school, bedrijf, buren …

 

MMS app route

Opruimsessies

 1. Je route bijhouden tijdens een opruimsessie. Op het einde van je opruimsessie kan je de gelopen route bekijken op een kaart en je totale aantal kilometers terugvinden.

 2. De propere routes raadplegen. Op de kaart kan je ook zien welke straten recent opgeruimd werden door andere Mooimakers. Zo kan je jouw werk afstemmen op dat van andere vrijwilligers.

 3. Je aantal gevulde vuilniszakken bijhouden. Op het einde van je route kan je het aantal gevulde vuilniszakken (voor restafval en/of PMD) ingeven. Zo kan je een totaaloverzicht bijhouden van je verschillende opruimacties.

MMS app groep

Community

 1. Volg andere gebruikers of maak je lid van een groep. Op jouw startscherm verschijnen berichten, opruimsessies en opruimacties van de gebruikers en groepen die jij volgt. Zo blijf je op de hoogte van hun opruimactiviteiten.

 2. Maak zelf een groep aan. Maak een groep aan voor je club, school, bedrijf, buren, vriendengroep of …  Zo kan je de opruiminitiatieven binnen de leden van de groep opvolgen en statistieken bijhouden. Als beheerder kan je berichten posten en opruimacties voor de groep aanmaken.

MMS app opruimactie

Opruimacties

 1. Een opruimactie zoeken en ervoor inschrijven. Zoek een opruimactie van een groep, op naam van de groep of op basis van locatie. Geef via de app aan dat je meedoet. Tijdens de actie wordt jouw opruimsessie gekoppeld aan de opruimactie. 

 2. Een opruimactie registreren. Als beheerder van een groep kan je een opruimactie registeren. Gebruikers kunnen zich inschrijven. Tijdens de actie worden de opruimsessies van de ingeschreven gebruikers gekoppeld aan jouw actie. 

MMS app meldingen

Meldingen

 1. Een melding maken van vb. sluikstort. Als jouw gemeente werkt met ‘Mijn Mooie Straat’, dan kan je via de app ook een melding maken van sluikstort. Die melding komt rechtstreeks terecht bij de bevoegde dienst die ermee aan de slag gaat.

 2. Laten weten waar je jouw gevulde vuilniszakken klaarzet. Als jouw gemeente werkt met ‘Mijn Mooie Straat’, kan je een melding maken van jouw gevulde zwerfvuilzakken. De gemeente weet dan waar je jouw vuilniszakken klaargezet hebt voor ophaling.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik Mijn Mooie Straat app gebruiken?

De opruimtracker kan in alle Vlaamse steden en gemeenten gebruikt worden zonder beperkingen. Het maken van een melding is echter enkel mogelijk op het grondgebied van deelnemende steden of gemeenten.

Waarom moet ik mijn locatie altijd delen om de app te gebruiken?

Om de route die je aflegt bij het opruimen te kunnen registreren doen we beroep op de locatiegegevens van je smartphone. Bij het maken van een melding doen we ook beroep op je locatiegegevens om de locatie van het incident zo precies mogelijk aan te kunnen duiden. Voor meer informatie over het gebruik hiervan kan je altijd terecht in onze privacy verklaring.

screenshot app locatie

Waarom kan ik in bepaalde steden en gemeenten geen sluikstort melden?

Het is enkel mogelijk om een melding te maken in gebieden waar de stad, gemeente of afvalintercommunale gebruik maakt van het Mijn Mooie Straat platform. Wanneer de app aangeeft dat een melding maken niet mogelijk is, verwijzen we je graag door naar de website van de betrokken stad of gemeente om daar een melding te maken. Buiten Vlaanderen kan je geen meldingen maken via de app.

screenshot app melding

Wie heeft toegang tot de gegevens die ik verzamel in de app?

Elk deelnemend lokaal bestuur krijgt toegang tot de gegevens die geregistreerd worden binnen haar werkingsgebied. Deze gegevens worden gebruikt om inzichten te verschaffen over de situatie op het terrein en het beleid rond zwerfvuil en sluikstort verder te optimaliseren. Voor meer informatie over het gebruik hiervan kan je altijd terecht in onze privacy verklaring.

Wat is het verschil tussen volgbaar en zichtbaar?

Bij zichtbaar kunnen andere gebruikers jouw profiel terugvinden en raadplegen wanneer ze hier naar op zoek gaan. Bij volgbaar kunnen andere gebruikers jou volgen en verschijnen jouw opruimactiviteiten in hun activiteitenfeed.

screenshot app profiel

Waarom kan ik de locatie van mijn gevulde zwerfvuilzak niet melden aan de gemeente?

Het lokaal bestuur kan ervoor kiezen de functionaliteit ‘zak achterlaten’ al dan niet te activeren voor haar werkingsgebied. Jouw lokaal bestuur heeft dit niet geactiveerd. Ben je niet zeker waar je de zak mag achterlaten, contacteer dan het lokaal bestuur.

screenshot app zak toevoegen

Ik kan de app niet downloaden op mijn smartphone.

Je kan de app downloaden in de Apple app store en Android Play Store en is bruikbaar op recente smartphones met een up to date besturingssysteem. Voor Android betekent dit Android 10 of recenter. Voor iPhone betekent dit iOS 13 of recenter.

Er is een probleem met mijn locatie instellingen.

Geef de correcte toestemming aan de Mijn Mooie Straat-app om gebruik te maken van je locatie tijdens opruimsessies. Merk je dat je opruimsessies er ‘blokkerig’ uitzien? Lijkt het erop dat je GPS-signaal wegvalt tijdens je opruimsessie? Zorg ervoor dat we altijd gebruik mogen maken van je locatie tijdens je opruimsessies, ook wanneer je de app sluit en je smartphone opbergt tijdens je wandeling. Eenmaal je je opruimsessie hebt afgesloten wordt er geen gebruik meer gemaakt van je locatie. Kijk onderstaande instellingen na op je smartphone:

 • Android Instellingen > Apps > Mijn Mooie Straat > Machtigingen > Toegestaan > Altijd toestaan
 • iOS Instellingen > Apps > Mijn Mooie Straat > Locatievoorzieningen > Altijd

screenshot app locatie

Er is een probleem met mijn locatie instellingen. (2)

Merk je dat je opruimsessies er ‘blokkerig’ uitzien? Lijkt het erop dat je GPS-signaal wegvalt tijdens je opruimsessie? Misschien is de energiebesparingsmodus van je batterij actief op je GSM-toestel waardoor we geen toegang meer hebben tot je locatie. Kijk dit na in de instellingen van je GSM-toestel.

screenshot app batterij

De app geeft geen juiste locatie door bij het achterlaten van vuilniszakken.

Wij maken gebruik van Google Maps om de locatiebepaling uit te voeren en soms is die nogal hardnekkig in het identificeren van een locatie. Wat kan helpen, is het verplaatsen van de rode marker zodat die wat dieper in het gebied staat waar je je zak wenst achter te laten (zie ook afbeelding als bijlage). Normaal gezien kan je in het veld ook het adres aanpassen en opslaan waardoor die wel onthouden wordt.

Ik heb een technisch probleem met de app en vind geen antwoord in de FAQ. Wat moet ik doen?

Als je de app niet meer kan opstarten, dan kan je die best even verwijderen om de laatste versie weer te downloaden. Gegevens die al in de app stonden, gaan daarbij niet verloren. Als er een ander technisch probleem is, stuur dan een mail naar hallo@mijnmooiestraat.be met het tijdstip van het probleem en de volgende gegevens van je GSM-toestel: merk, model en indien gekend de huidige software versie. Je kan dat op de volgende manier achterhalen: Android of iPhone. Zo kunnen onze technici meer gericht zoeken naar het probleem.

App in cijfers

7.632
vrijwilligers
18.178
opruimsessies
1.080.805
liter verzameld
zwerfvuil
18.178
kilometer
opgeruimde afstand