Nieuws & Inspiratie

Groendienst Stabroek zet bakfiets in om openbare netheid te verbeteren

Bakfiets groendienst Stabroek

De gemeente Stabroek is in januari 2020 gestart met het coachingstraject van Mooimakers. Naar aanleiding van dit traject wordt de gemeente geholpen om een effectief en efficiënt zwerfvuil- en sluikstortbeleid uit te bouwen en te implementeren.

Zo werd er een vuilnisbakkenplan opgemaakt, zwerfvuil gemonitord, een GAS-vaststeller aangesteld e.d. In het kader hiervan kwam ook de nood ter sprake om een vervoersmiddel te voorzien voor enkele werknemers van het gemeentelijk magazijn die niet in het bezit zijn van een rijbewijs B. Momenteel kunnen deze werknemers enkel werkjes uitvoeren in de nabijheid van het gemeentelijk magazijn en/of zijn ze afhankelijk van collega’s met een rijbewijs B.

Om dit probleem te verminderen of zelfs te vermijden, werd er aan een bakfiets gedacht. Met deze bakfiets kunnen de medewerkers o.a.

  • de priktoeren vergroten,
  • de openbare vuilnisbakken extra ledigen,
  • klein sluikstort opruimen,
  • onkruid wieden en bosmaaien.

Verder zal deze bakfiets ook ingezet worden om:

  • sluikstort op te halen in de polder waar men met de auto niet bij kan,
  • de batterijen van de sluikstortcamera wekelijks te vervangen.

Kort samengevat

Met deze bakfiets verwachten we voornamelijk een vergroting in werkingsgebied van de medewerkers zonder een rijbewijs B. Momenteel situeert het werkingsgebied zich in een straal van maximaal +/- 1 km rondom hun standplaats. Dit komt overeen met enkel de deelgemeente Hoevenen. Met deze bakfiets kunnen deze medewerkers zich naar Stabroek of zelfs Putte begeven wat in vogelvlucht op 3 à 5 km van de standplaats gelegen is. Hierdoor kan er dus bijvoorbeeld ook op andere drukbezochte sites (zoals het Picoloplein en het Douaneplein) vaker een priktoer gedaan worden, wat de netheid zal vergroten.

Naast de vergroting van hun werkingsgebied zal er ook tijdswinst zijn. Doordat deze personen zich dan individueel kunnen verplaatsen, zijn andere werknemers vrij om met een voertuig uit het wagenpark andere zaken uit te voeren zoals grote sluikstorten opruimen. Maar ook kunnen ze nu ingezet worden om andere taken op te nemen die toebehoren aan een gemeentelijk magazijn.