Nieuws & Inspiratie

Herent focust op sluikstort in straatvuilnisbakken

vuilnisbak Herent

Tijdens de “Week van de Handhaving 2023” focuste de gemeente Herent zich op sluikstort in de straatvuilnisbakken. Herent is gestart met de opmaak van een vuilnisbakkenplan dat ervoor moet zorgen dat zij een beter zicht krijgen op de inhoud, het gebruikspercentage of misbruik van de vuilnisbakken. Het zal de gemeente ook een beter inzicht geven over welke vuilnisbakken best verwijderd, verplaatst of vervangen worden.

Tijdens de eerste week van oktober werden er drie straatvuilnisbakken op drie locaties niet geledigd, één vlakbij een café en de overige vuilnisbakken nabij twee verschillende scholen. De drie vuilnisbakken stonden in éénzelfde straat opgesteld en zaten na de wekelijkse dinsdagmarkt propvol met boodschappentassen met voornamelijk huishoudelijk afval. De actie die de gemeente Herent ondernam was deze vuilnisbakken met plasticfolie overtrekken, ze kleurrijk in de kijker zetten en afschermen met nadarhekken die voorzien waren van affiches met sluikstortgerelateerde boodschappen zoals o.a. "We stelden vast dat hier herhaaldelijk afval wordt achtergelaten". Het dichtplakken van de straatvuilnisbakken had als resultaat dat er in de vuilnisbakken die in de onmiddellijke omgeving stonden, geen extra vuilnis in de vorm van sluikstort werd gedeponeerd.

Tijdens de wekelijkse marktdag werden er flyers bedeeld samen met de witte vuilniszakjes bedrukt met de boodschap "Opgeraapt staat netjes". Marktbezoekers werden aangesproken en aangespoord zich als vrijwillige ‘Mooimaker’ te registreren. Ook de gemeenschapswachten namen hier aan deel.

Gedurende deze week controleerden de wijkagenten meermaals per dag op loslopende honden en het niet opruimen van hondenpoep.

Tijdens deze periode werden er drie verbale aanmaningen gegeven voor:

  • Sluikstort dat naast de glasbol en de textielcontainer werd geplaatst.
  • Het niet in het bezit zijn van een hondenpoepzakje en hierdoor de hondenpoep laten liggen.
  • Het op de grond gooien van afval aan sportterreinen.

Positief gedrag werd beloond:

  • Kartonnen dozen en flessen die terug meegenomen werden naar huis bij een volle glasbol.
  • Hondeneigenaars die hun hond aan de leiband hielden en in het bezit waren van hondenpoepzakjes welke correct werden gedeponeerd in een hondenpoepvuilnisbak.