Gietercarrousel in plaats van achtergelaten bidons
Kenniswijzer > Hotspots > Rustplaatsen > Gietercarrousel in plaats van achtergelaten bidons

Context

Rustplaatsen zijn anonieme locaties, waar weinig tot geen sociale controle is. Dit werkt sluikstorten in de hand. Sluikstorten op rustplaatsen gaat van het achterlaten van allerhande afval (huisvuilzakken, slachtafval, meubilair, restafval, …) op het terrein van de rustplaats tot het dumpen van huisvuil in de op de rustplaats aanwezige vuilnisbakken. Een ander probleem is dat familie van overledenen bidons, flessen en bekers, die ze gebruiken voor het onderhouden van de graven en bloemen/planten op de graven, achterlaten na gebruik.
 

Oplossing

Om dit laatste probleem een halte toe te roepen, kan je een gietercarrousel/gieterrek installeren. Deze gietercarrousel gebruik je om bloemen of planten op de graven te verzorgen. Hiermee kan je het achteloos achterlaten van flessen en bekers vermijden en zo de rustplaatsen netter houden. Het is met andere woorden een mooie aanvulling om bij een watertappunt op de rustplaats gieters op te bergen. Het is gemakkelijk voor bezoekers en het ziet er netjes en overzichtelijk uit. Er bestaan verschillende modellen gieterrekken met of zonder pandsloten. De pandsloten vermijden dat de gieters worden meegenomen of wegwaaien door de wind. Het pandslot werkt op dezelfde manier als een winkelwagen in de supermarkt. Je kan de gieter ontlenen met een muntstuk van 2 (of 1) euro. Na afloop hang je de gieter terug en krijg je het muntstuk terug.
 

In de praktijk

Op volgende locaties introduceerden ze een gietercarrousel op de rustplaats:

  • Londerzeel
  • Zulte
  • Meulebeke
  • Boechout
  • Buggenhout. Sinds de installatie van de gietercarrousel geeft Buggenhout mee dat het probleem van achtergelaten bidons en flessen zich niet meer voordoet op de rustplaats.
  • Zwalm

Hier onder enkele foto's van gietercarrousels.