Operatie Proper

Operatie Proper

Iedereen houdt van een propere gemeente. Want een propere gemeente is een mooie gemeente. Daarom is er Operatie Proper. Voor scholen, verenigingen en groepen die gemotiveerd zijn om de handen uit de mouwen te steken voor propere eigen terreinen en een mooiere buurt.

Hieronder vinden jullie alle info
Toch nog vragen? Stuur ons gerust een mailtje.

Hoe gaat het in zijn werk?

Doe mee en ontvang een beloning!

Operatie Proper is de naam van ons project waarbij we scholen en verenigingen een duwtje in de rug willen geven om in actie te komen voor meer openbare netheid. Op en rond de eigen terreinen bijvoorbeeld. We bieden de mogelijkheid om een actieplan op te stellen en hiermee aan de slag te gaan. Op het einde van het schooljaar krijgen jullie dan een beloning voor jullie uitgevoerde acties.  

HOE zit het in elkaar? 

  • De deelname van de gemeente of intercommunale aan dit project is de eerste noodzakelijke voorwaarde. Zij zullen namelijk de opvolging verzorgen van Operatie Proper. Zij zijn ook jullie eerste aanspreekpunt eens jullie van start zijn gegaan! Nog niet àlle gemeenten of afvalintercommunales nemen deel. Maar wel al heel veel! Download hier de lijst van deelnemende gemeenten en kijk na of jouw gemeente er tussen zit. Neem jouw gemeente niet deel? Dan kan je vrijblijvend deelnemen. Je kan dan wel een actieplan samenstellen maar helaas heb je dan geen kans op die beloning achteraf. Of misschien kan je eens polsen bij je gemeente of ze alsnog willen deelnemen? ;-)
  • Doet jouw gemeente of afvalintercommunale mee en wil je als school of vereniging deelnemen? Dan zijn er enkele stappen die je moet doorlopen via de online module (zie onderaan op deze pagina voor toegang tot de module):
    • Je vult een korte vragenlijst (max. 15 vraagjes!) in om een zicht te krijgen op wat jullie al doen in de strijd tegen zwerfvuil. Wil je de vragen graag op voorhand even doornemen? Dat kan. Download hier de vragenlijsten voor lagere scholen, middelbare scholen en groepen en verenigingen.
    • Op basis van je antwoorden, krijg je concrete actiepunten voorgesteld waar jullie mee aan de slag kunnen. Enkele van die actiepunten zijn verplicht omdat ze volgens ons makkelijk zijn om uit te voeren, andere kan je zelf kiezen.
    • De actiepunten die je hier aanduidt, vormen automatisch samen jullie actieplan. Dit actieplan dienen jullie in en komt bij de gemeente of afvalintercommunale terecht. Zij zullen dit goed- of afkeuren en ook de voortgang samen met jullie opvolgen.  Jullie ontvangen hier een mailtje over en het actieplan is ook terug te vinden als jullie aanmelden op onze website bij 'mijn account'.
    • Op het einde van het schooljaar rapporteren jullie over de acties die jullie hebben uitgevoerd en dan kunnen jullie de beloning in ontvangst nemen! (meer info over die beloning vind je trouwens hier)

P.S.: neemt jouw gemeente of intercommunale niet deel maar ligt je school of vereniging bvb. in de buurt van een waterweg (kanaal of rivier), dan kan je contact opnemen met De Vlaamse Waterweg nv via 011/298400 of info@vlaamsewaterweg.be. Zij zijn nog op zoek naar structurele vrijwilligers en voorzien hier ook ondersteuning voor.

Bekijk hier een korte instructievideo en ontdek hoe eenvoudig het is om je actieplan in te dienen! (je kan hier ook het stappenplan downloaden).
Weet je niet goed hoe je een claim moet maken of een bericht hieraan linken? Bekijk dit hier!

Operatie Proper in jouw gemeente

Hoeveel scholen of verenigingen doen in jouw gemeente mee met Operatie Proper? Ontdek het via onderstaande kaart!

Heat Map - Operatie Proper

Aantal scholen/verenigingen
0
10

Meer info

Video's

voorbeelden van operatie proper

Wat doen de anderen?

voorbeelden van operatie proper
We verzamelden een aantal voorbeelden van acties die je binnen Operatie Proper kan opzetten.

Rapporteren

rapportering

Rapporteren

rapportering
Heb je al meegedaan aan Operatie Proper? Rapporteer hier over jouw actieplan om je beloning aan te vragen.

lespakket

lespakket zwerfvuil

Zwerfvuil in de les

lespakket zwerfvuil
Hoe geef je zwerfvuil en sluikstort een plaats in de les? We hebben enkele lespakketten met handleiding uitgewerkt rond deze onderwerpen.