Elke plek is wel voor iemand belangrijk. Gooi je afval dus niet op de grond.

Net zoals elk jaar, is er afgelopen zomer een brede campagne geweest om élke Vlaming op te roepen het verschil te maken.

Met onze campagne wilden we benadrukken dat elke plek het verdient om zwerfvuilvrij te zijn. Niet alleen de iconische plekken in een stad of gemeente, zoals het stadhuis of het centrale plein, verdienen het om mooi en proper te zijn. We hebben dus in heel Vlaanderen anonieme plekken een gezicht gegeven door unieke gebeurtenissen of echte verhalen aan die plaats te linken.

Als start van de campagne: standbeelden in 4 Vlaamse steden en 250 odeplaatjes in heel vlaanderen

Als startschot van de campagne werden in Antwerpen, Gent, Hasselt en Leuven standbeelden geplaatst. Niet van bekende figuren, maar van gewone inwoners met een hart voor hun stad. Het standbeeld komt op hun favoriete plek: niet dé grote trekpleisters, wel allemaal plekken die een persoonlijke betekenis voor hen hebben. Ontdek hun verhalen hier.  Er werden ook 250 odeplaatjes bevestigd op verschillende plaatsen over heel Vlaanderen. Deze plaatjes hingen op plaatsen die we onder andere hebben verzameld via de lokale besturen. Het zijn stuk voor stuk plekjes die echt voor iemand belangrijk zijn. 

Hieronder vind je foto's en je kan hier het persbericht lezen.

OOk op de radio, langs de weg, op evenementen of op social media...

We zetten écht zoveel mogelijk kanalen in om iedere Vlaming te bereiken. Naast radiospots en affiches langs de weg of in stations, zetten we ook teams in die aanwezig waren op festivalletjes en evenementen om de zwerfvuilproblematiek nog eens aan te kaarten. Op grote krijtborden konden de bezoekers kwijt waarom die plaats, evenement of festival voor hen belangrijk is én oproepen om het daar proper te houden. En ook sociale media werden niet vergeten. Op ons Youtube-kanaal of Facebookpagina vind je alle video's terug!