Informatie rond coronavirus

Het zijn momenteel vreemde tijden voor ons allen. Het coronavirus houdt ons alweer 'in ons kot', waardoor onze tijd buiten schaars en kostbaar werd. Daarom is het - nu nog meer dan anders - belangrijk om die tijd zo aangenaam mogelijk te maken voor iedereen. Daarom lanceerde Mooimakers in het voorjaar een campagne rond zwerfvuil in tijden van corona. Met deze campagne roepen we extra op om je afval niet zomaar achter te laten. Gooi het in een vuilnisbak of neem het mee naar huis. Meer info over deze campagne vind je onderaan deze pagina terug.

Beschermingsmateriaal bij restafval

Sinds een aantal maanden zijn beschermingsmiddelen als mondmaskers en handschoenen bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Er bestaat wel nog onduidelijkheid over in welke vuilnisbak je de gebruikte beschermingsmiddelen nu precies moet gooien. Dit beschermingsmateriaal hoort bij het restafval, net zoals gebruikte papieren zakdoekjes. Hoe je je gebruikte handschoenen veilig kan opbergen en in welke vuilnisbak ze thuishoren, kan je zien via onze instructievideo.

Wil je als handelaar/bedrijf communiceren naar je bezoekers/klanten over bijvoorbeeld het weggooien van dit beschermend materiaal? Of als lokaal bestuur of Vlaamse partner onze campagne ondersteunen? Dat kan natuurlijk ook! Bekijk zeker het beschikbare materiaal in de webwinkel. Hieronder alvast een greep uit de materialen die beschikbaar zijn.

Persoonlijke preventiemaatregelen

Draag je zelf graag actief je steentje bij tot een propere omgeving? Bekijk hieronder dan zeker enkele belangrijke persoonlijke preventiemaatregelen. Een propere omgeving is namelijk belangrijk, maar jullie gezondheid is dat nog meer. 

Anchor Block

Preventiemaatregelen

Individueel

Zwerfvuil oprapen – alleen of met max. 4  personen, uitgezonderd voor gezinsleden die onder 1 dak wonen – is toegestaan. Informeer je op voorhand bij het lokale bestuur waar je gaat opruimen wat daar de geldende regels rond corona zijn.

Er zijn een aantal voorwaarden en persoonlijke preventiemaatregelen om zwerfvuil op te ruimen. Want ook via besmette oppervlakten kan je het virus overdragen:

 • Maak vooraf goede afspraken met je lokaal bestuur over wat er met het ingezamelde afval moet gebeuren.
 • Raap enkel op wat je zelf kan dragen.
 • Stop je afval in de juiste zak (restafval of PMD).
 • Raap niets op met onbeschermde handen. Gebruik een grijper en/of draag steeds rubberen of latex handschoenen.  
 • Hou altijd onderling voldoende afstand en van andere mensen (1,5 meter).
 • Probeer je handschoenen zoveel mogelijk aan te houden.
 • Kijk zeker na of je een mondmasker moet dragen in de gemeente of stad waar je wilt opruimen.
 • Raak je gezicht niet aan.
 • Was je handen regelmatig en grondig (gedurende 40 à 60 seconden).
 • Neem alcoholgel me. Er zijn namelijk niet overal voorzieningen om je handen te wassen.
 • Snuit je neus in papieren zakdoekjes en gooi die daarna meteen weg. In de vuilnisbak, uiteraard.
 • Indien je geen papieren zakdoekjes bij de hand hebt: hoest of nies in je elleboog.
 • Vermijd contact met kwetsbare groepen als ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.
 • Voel je je ziek? Blijf thuis!

 

OPRUIMACTIE

Momenteel is een grootschalige opruimactie niet toegelaten.

Voor scholen en verenigingen met werkingen onder de 12 jaar zijn er uitzonderingen:

 • Voor scholen is een opruimactie per klasbubbel in de omgeving van de school toegelaten (voor +12 mits het dragen van een mondmasker).
 • Voor jeugd- en sportverenigingen is er een onderscheid tussen -12 en +12. -12 kan werken in groepen van max. 50, dus als een opruimactie als activiteit of training voor die leden ingesteld wordt, kan het. +12 moet de algemene regel respecteren.

Hierbij geldt wel dat je best op voorhand nagaat bij het lokaal bestuur wat mogelijk is.

Mochten er veranderingen doorgevoerd worden aan de maatregelen, passen wij ons advies aan.
Bedankt voor jullie begrip en hou jullie gezond!

handschoen

Campagne: zwerfvuil in tijden van corona

Campagne: zwerfvuil in tijden van corona

We zitten al enkele weken in ons kot en dit heeft uiteraard heel wat gevolgen. Ook op de openbare netheid. Lokale besturen en intercommunales lieten ons namelijk weten dat op verschillende locaties het sluikstorten toeneemt en er ook meer zwerfvuil achterblijft sinds de regering midden maart coronamaatregelen nam. 

 

Daarom lanceerden we een oproep om de tijd buiten aangenaam te houden voor iedereen en je afval niet achter te laten. De creatieve uitwerkingen van de campagne kan je hieronder bewonderen (neem zeker ook een kijkje in onze webwinkel), meer info over de campagne vind je hier terug. 

Bestel hier je communicatiemateriaal rond zwerfvuil in tijden van corona