Het zijn momenteel vreemde tijden voor ons allen. Het coronavirus hield ons lange tijd 'in ons kot', waardoor onze tijd buiten schaars en kostbaar werd. Daarom is het - nu nog meer dan anders - belangrijk om die tijd zo aangenaam mogelijk te maken voor iedereen. Om die reden roepen we via onze campagne m.b.t. zwerfvuil in tijden van corona extra op om je afval niet zomaar achter te laten, maar in een vuilnisbak te gooien of mee te nemen naar huis. Meer info over deze campagne vind je onderaan deze pagina terug.

Intussen werden de maatregelen geleidelijk aan versoepeld en mogen we bijvoorbeeld weer gaan winkelen en op restaurant gaan. Hierbij zijn beschermingsmiddelen als mondmaskers en handschoenen bijna niet meer weg te denken. Er bestaat wel nog onduidelijkheid over in welke vuilnisbak je de gebruikte beschermingsmiddelen nu precies moet gooien. Dit beschermingsmateriaal hoort bij het restafval, net zoals gebruikte papieren zakdoekjes. Hoe je je gebruikte handschoenen veilig kan opbergen en in welke vuilnisbak ze thuishoren, kan je zien via onze instructievideo.

Wil je als handelaar/bedrijf communiceren naar je bezoekers/klanten omtrent o.a. het weggooien van dit beschermend materiaal? Of als lokaal bestuur of Vlaamse partner onze campagne ondersteunen? Dat kan natuurlijk ook! Bekijk zeker het beschikbare materiaal in de webwinkel. Hieronder alvast een greep uit de materialen die beschikbaar zijn.

Indien je zelf graag actief je steentje wilt bijdragen tot een propere omgeving, vind je op deze pagina enkele belangrijke persoonlijke preventiemaatregelen terug. Een propere omgeving is namelijk belangrijk, maar jullie gezondheid is dat nog meer. 

Preventiemaatregelen i.v.m. Coronavirus

Als individu mag je met maximaal 10 personen zwerfvuil oprapen. Informeer je op voorhand bij het lokale bestuur waar je gaat opruimen, wat daar de geldende regels m.b.t. corona zijn.

Zwerfvuil oprapen alleen of in groep is dus toegestaan met maximum 10 personen. Er zijn een aantal voorwaarden en persoonlijke preventiemaatregelen gezien de overdracht van het virus ook kan gebeuren door besmette oppervlakten:

 • Maak vooraf goede afspraken met je lokaal bestuur over wat er met het ingezamelde afval moet gebeuren.
 • Raap enkel op wat je zelf kan dragen.
 • Stop je afval in de juiste zak (restafval of PMD)
 • Raap niets op met onbeschermde handen. Gebruik een grijper en/of draag steeds rubberen of latex handschoenen.  
 • Hou altijd onderling voldoende afstand en van andere mensen (1,5 meter).
 • Probeer je handschoenen zoveel mogelijk aan te houden.
 • Kijk zeker na of het dragen van een mondmasker verplicht is in de gemeente of stad waar je wenst op te ruimen. 
 • Raak je gezicht niet aan.
 • Was je handen regelmatig en grondig (gedurende 40 à 60 seconden).
 • Neem alcoholgel mee (aangezien er niet overal voorzieningen zijn om je handen te wassen).
 • Snuit je neus in papieren zakdoekjes en gooi die daarna meteen weg (in de vuilnisbak, uiteraard).
 • Indien je geen papieren zakdoekjes bij de hand hebt: hoest of nies in je elleboog.
 • Vermijd contact met kwetsbare groepen als ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.
 • Voel je je ziek? Blijf thuis!

Wil je een groot opruimevenement organiseren? Doe een scan van je evenement met het COVID Event Risk Model, om te bekijken of jouw evenement in alle veiligheid kan doorgaan. Dit is een buitenactiviteit, waarbij de afstandsregel van 1,5 m wel mogelijk te houden is en er bovendien ook een mondmasker kan gedragen worden. Op dit moment mogen er bij een evenement buiten – bij dragen van een mondmasker of behouden van de afstand – 400 mensen aanwezig zijn.

Daarnaast is het sterk aangeraden een deelnemerslijst bij te houden. Deze lijst bevat best minimum de naam & voornaam, gsm-nummer en e-mailadres van de deelnemers en datum van de opruimactie. Best wordt hiervoor een verantwoordelijke aangeduid die ervoor zorgt dat de lijst volledig is, dat de gegevens max.. twee weken worden bewaard en dat deze daarna vernietigd worden.

Mooimakers stemt haar advies af op de officiële corona-richtlijnen van de OVAM en het Nationaal Crisiscentrum.

Mochten er veranderingen doorgevoerd worden aan de maatregelen, passen wij ons advies aan.
Bedankt voor jullie begrip en hou jullie gezond!

handschoen

Campagne: zwerfvuil in tijden van corona

Campagne: zwerfvuil in tijden van corona

We zitten al enkele weken in ons kot en dit heeft uiteraard heel wat gevolgen. Ook op de openbare netheid. Uit de contacten met lokale besturen en intercommunales is immers gebleken dat op verschillende locaties het sluikstorten toeneemt en er ook meer zwerfvuil achterblijft sinds de regering midden maart maatregelen nam om het coronavirus in te dijken. 

 

Daarom lanceerden we een oproep om de tijd buiten aangenaam te houden voor iedereen en je afval niet achter te laten. De creatieve uitwerkingen van de campagne kan je hieronder bewonderen (neem zeker ook een kijkje in onze webwinkel), meer info over de campagne vind je hier terug. 

Bestel hier je communicatiemateriaal rond zwerfvuil in tijden van corona