Het zijn momenteel vreemde tijden voor ons allen. Het coronavirus houdt ons allemaal 'in ons kot', waardoor onze tijd buiten schaars en kostbaar is. Daarom is het - nu nog meer dan anders - belangrijk om die tijd zo aangenaam mogelijk te maken voor iedereen. Om die reden roepen we via onze campagne m.b.t. zwerfvuil in tijden van corona extra op om je afval niet zomaar achter te laten, maar in een vuilnisbak te gooien of mee te nemen naar huis. Meer info over deze campagne vind je onderaan deze pagina terug.

Intussen worden de maatregelen geleidelijk aan versoepeld en mogen we sinds kort bijvoorbeeld weer gaan winkelen. Hierbij zijn beschermingsmiddelen als mondmaskers en handschoenen bijna niet meer weg te denken. Er bestaat wel nog onduidelijkheid over in welke vuilnisbak je de gebruikte beschermingsmiddelen nu precies moet gooien. Dit beschermingsmateriaal hoort bij het restafval, net zoals gebruikte papieren zakdoekjes. Hoe je je gebruikte handschoenen veilig kan opbergen en in welke vuilnisbak ze thuishoren, kan je zien via onze instructievideo.

Wil je als handelaar/bedrijf communiceren naar je bezoekers/klanten omtrent o.a. het weggooien van dit beschermend materiaal? Of als lokaal bestuur of Vlaamse partner onze campagne ondersteunen? Dat kan natuurlijk ook! Bekijk zeker het beschikbare materiaal in de webwinkel. Hieronder alvast een greep uit de materialen die beschikbaar zijn.

Indien je zelf graag actief je steentje wilt bijdragen tot een propere omgeving, vind je op deze pagina enkele belangrijke persoonlijke preventiemaatregelen terug. Een propere omgeving is namelijk belangrijk, maar jullie gezondheid is dat nog meer. 

Preventiemaatregelen i.v.m. Coronavirus

Particuliere zwerfvuilacties in groep zijn niet toegestaan. Het is wel toegestaan om te gaan wandelen en dit te combineren met het oprapen van zwerfvuil.

Dit kan:  

 • Alleen.
 • In het gezelschap van personen die onder hetzelfde dak wonen. Dat kan een gezin zijn, maar ook bvb. leefgroepen en hun begeleider uit jeugdvoorzieningen die onder hetzelfde dak verblijven.
 • Samen met maximum twee en steeds dezelfde andere personen. In dit geval houdt u wel minstens 1,5 meter afstand tussen elke persoon.

Er zijn een aantal voorwaarden:

 • Raap enkel op wat je zelf kan dragen.
 • Raap niets op met onbeschermde handen. Gebruik een grijper en/of draag steeds rubberen of latex handschoenen.  
 • Hou altijd voldoende afstand van andere mensen.
 • Na de actie ben je verplicht om meteen naar huis te gaan.
 • Je  mag fietsen naar een bepaalde plek om zwerfvuil op te rapen, zolang je bovengenoemde regels respecteert. Net zoals bij andere fysieke activiteiten kan ook met de auto naar een plaats (bvb een bos op redelijke afstand) gaan om daar een wandeling met je zwerfvuilactie te combineren.

Hou ook de volgende persoonlijke preventiemaatregelen altijd in acht, gezien de overdracht van het virus ook kan gebeuren door besmette oppervlakten:

 1. Raap niets op met onbeschermde handen, draag dus ten allen tijden rubberen of latex handschoenen en/of gebruik een grijpstok.
 2. Probeer je handschoenen zoveel mogelijk aan te houden.
 3. Raak je gezicht niet aan.
 4. Was je handen regelmatig en grondig (gedurende 40 à 60 seconden).
 5. Neem alcoholgel mee (aangezien er niet overal voorzieningen zijn om je handen te wassen).
 6. Snuit je neus in papieren zakdoekjes en gooi die daarna meteen weg (in de vuilnisbak, uiteraard  ).
 7. Indien je geen papieren zakdoekjes bij de hand hebt: hoest of nies in je elleboog.
 8. Hou min. 1,5 meter afstand van elkaar en anderen.
 9. Vermijd contact met kwetsbare groepen als ouderen, kinderen en mensen met een zwakke gezondheid.
 10. Voel je je ziek? Blijf thuis!
   

Mooimakers stemt haar advies af op de officiële corona-richtlijnen van de OVAM en het Nationaal Crisiscentrum.

Mochten er veranderingen doorgevoerd worden aan de maatregelen, passen wij ons advies aan.
Bedankt voor jullie begrip en hou jullie gezond!

handschoen

Campagne: zwerfvuil in tijden van corona

Campagne: zwerfvuil in tijden van corona

We zitten al enkele weken in ons kot en dit heeft uiteraard heel wat gevolgen. Ook op de openbare netheid. Uit de contacten met lokale besturen en intercommunales is immers gebleken dat op verschillende locaties het sluikstorten toeneemt en er ook meer zwerfvuil achterblijft sinds de regering midden maart maatregelen nam om het coronavirus in te dijken. 

 

Daarom lanceerden we een oproep om de tijd buiten aangenaam te houden voor iedereen en je afval niet achter te laten. De creatieve uitwerkingen van de campagne kan je hieronder bewonderen (neem zeker ook een kijkje in onze webwinkel), meer info over de campagne vind je hier terug. 

Bestel hier je communicatiemateriaal rond zwerfvuil in tijden van corona