Coronavirus

Het zijn vreemde tijden voor iedereen. Het coronavirus hield ons lange tijd 'in ons kot', waardoor onze tijd buiten schaars en kostbaar werd. Daarom is het meer dan ooit belangrijk om die tijd zo aangenaam mogelijk te maken voor iedereen. Mooimakers lanceerde in het voorjaar een campagne rond zwerfvuil in tijden van corona. De boodschap van deze campagne? Laat je afval niet zomaar achter. Gooi het in een vuilnisbak of neem het mee naar huis. Meer info over deze campagne vind je onderaan deze pagina. In het najaar lag dan weer de focus op "verander je mondmasker niet in een grondmasker", gezien mondmaskers het nieuwe zwerfvuil werden.

Beschermingsmateriaal bij restafval

Beschermingsmiddelen zoals mondmaskers en handschoenen zijn niet meer weg te denken. Maar er is onduidelijkheid over in welke vuilnisbak je gebruikt beschermingsmateriaal nu precies moet gooien. Het hoort bij het restafval, net zoals gebruikte papieren zakdoekjes. Hoe je je gebruikte handschoenen veilig kan opbergen en in welke vuilnisbak ze thuishoren, zie je in onze instructievideo.

Wil je als handelaar/bedrijf communiceren naar je bezoekers/klanten over het weggooien van beschermend materiaal? Of wil je als lokaal bestuur of Vlaamse partner onze campagne ondersteunen? Dat kan natuurlijk ook! Bekijk zeker het beschikbare materiaal in de webwinkel. Hieronder alvast een greep uit het aanbod.

Persoonlijke preventiemaatregelen

Draag je zelf graag je steentje bij aan een propere omgeving? Bekijk hieronder dan zeker enkele belangrijke persoonlijke preventiemaatregelen. Een propere omgeving is belangrijk, maar jullie gezondheid is dat nog meer! 

Anchor Block

Preventiemaatregelen

Individueel

Zwerfvuil oprapen – alleen of met max. 10 personen – is toegestaan. Informeer je op voorhand bij het lokale bestuur waar je gaat opruimen.

Er zijn een aantal voorwaarden en persoonlijke preventiemaatregelen om zwerfvuil op te ruimen. Want ook via besmette oppervlakken kan je het virus verspreiden:

 • Maak vooraf goede afspraken met je lokaal bestuur over wat er met het ingezamelde afval moet gebeuren.
 • Raap enkel op wat je zelf kan dragen.
 • Stop je afval in de juiste zak (restafval of PMD).
 • Raap niets op met onbeschermde handen. Gebruik een grijper en/of draag altijd rubberen of latex handschoenen.  
 • Houd altijd voldoende afstand van andere mensen (1,5 meter).
 • Probeer je handschoenen zoveel mogelijk aan te houden.
 • Check zeker of je een mondmasker moet dragen in de gemeente of stad waar je wil opruimen.
 • Raak je gezicht niet aan.
 • Was je handen regelmatig en grondig (gedurende 40 à 60 seconden).
 • Neem alcoholgel mee. Je kan je handen niet overal wassen.
 • Snuit je neus in papieren zakdoekjes en gooi die daarna meteen weg. In de vuilnisbak, uiteraard.
 • Heb je geen papieren zakdoekjes bij? Hoest of nies dan in je elleboog.
 • Vermijd contact met kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.
 • Voel je je ziek? Blijf thuis!

Opruimactie (update 6/07/2021)

Een opruimactie in openlucht kan. Wanneer een veilige afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden, dragen +12-jarigen een mondmasker. Op bepaalde plaatsen wordt dit ook vanuit de federale of lokale overheid verplicht. Hou je dus aan die verplichting.

 

Mochten er veranderingen doorgevoerd worden aan de maatregelen, passen wij ons advies aan. Bedankt voor jullie begrip en hou jullie gezond!

 

Anchor Block

handschoen

Campagne: zwerfvuil in tijden van corona

Campagne: zwerfvuil in tijden van corona

We zitten al enkele weken in ons kot en dit heeft uiteraard heel wat gevolgen. Ook op de openbare netheid. Lokale besturen en intercommunales lieten ons namelijk weten dat op verschillende locaties het sluikstorten toeneemt en er ook meer zwerfvuil achterblijft

Daarom lanceerden we een oproep om de tijd buiten aangenaam te houden voor iedereen en geen afval achter te laten. De creatieve uitwerkingen van de campagne kan je hieronder bewonderen (neem zeker ook een kijkje in onze webwinkel). Meer info over de campagne vind je hier

 

Bestel hier je communicatiemateriaal rond zwerfvuil in tijden van corona