Aanpak hondenpoep in Beerse
Kenniswijzer > Zwerfvuil > Honden- en paardenpoep > Aanpak hondenpoep in Beerse

Problematiek

In Beerse hadden ze een heus hondenpoepprobleem in de bermen van een woonwijk. Dit zorgt voor een onaangename situatie voor de buurtbewoners en voor de gemeentewerkers die de bermen maaien. Op een loopstrook van 100 meter werden gemiddeld 35 hondendrollen aangetroffen.
 
 

Aanpak

Om komaf te maken met deze problematiek focuste Beerse op communicatie en aanpassing van de infrastructuur.
 
  • Communicatie: Affiches aan de toegangen tot de zone gaven de boodschap mee dat de bermen niet meer werden gemaaid zolang het probleem zich bleef voordoen. Na de communicatie volgde een effectmeting. De teststrook van 100 meter werd proper gemaakt en gemaaid. De nodige ruchtbaarheid rond de problematiek werd verzorgd door een artikel in het gemeenteblad.
 
  • Infrastructuur: De gemeente plaatste hondenpoep recipiënten en alle vuilnisbakken kregen een sticker met de boodschap dat hondenpoep ook in vuilnisbak mag.
 

Resultaat

Op korte termijn was er een duidelijk effect merkbaar, namelijk geen hondenpoep meer in de bermen en waren de vuilnisbakken meer gevuld met hondenpoepzakjes. Het effect was jammer genoeg maar tijdelijk. Bij de nameting was het probleem terug gekeerd.  Beerse bekijkt daarom ook om nieuwe acties op poten te zetten rond communicatie en handhaving.
 
  • Handhaving: Een nieuwe actie zal plaatsvinden waarbij bewoners met een hond worden aangesproken over de problematiek
 
  • Communicatie: Een folder met een kaart van de wandelgebieden voor hondeneigenaars inclusief hondenvoorzieningen, moet duidelijk maken waar de hondeneigenaars terecht kunnen om te wandelen en de hondenpoep op de juiste manier achter te laten.