Stad Mechelen ontwerpt eigen hondenpoepbuis
Kenniswijzer > Zwerfvuil > Honden- en paardenpoep > Stad Mechelen ontwerpt eigen hondenpoepbuis

Overlast van hondenpoep is niet aangenaam. Als de stoep, grasvelden en andere locaties vervuild worden met hondenpoep is dit voor niemand fijn. De stad Mechelen wil deze situaties voorkomen en ging op een creatieve manier aan de slag met hun hondenpoepbuizen. Zij werken niet met een bestaand aangekocht hondenpoepbuisontwerp van een leverancier, maar hun hondenpoepbuizen zijn van een eigen ontwerp.

Eigen ontwerp

De hondenpoepbuizen van de stad Mechelen zijn van een eigen ontwerp en werden uitgevoerd met PVC buizen. Ze kozen voor de PVC buis in een oranje kleur om het geheel meer te laten opvallen. Voor de binnenste buis gebruikten ze een buis met diameter van 110mm. De buitenbuis heeft een diameter van 160mm. De maximale hoogte bovengronds is bij plaatsing op heuphoogte: tussen de 80 en 90 cm. Dit om de inwerpbeweging zo gemakkelijk mogelijk te maken. De totale lengte van de buizen is ongeveer 180 cm. In de binnenste buis wordt een overgangsmof geplaatst om de binnenste buis mooi te centreren in buitenste buis. Beide buizen hebben een eindstop onderaan (zie foto's onderaan).

Hondenpoepbuis Mechelen

Plaatsing

In Mechelen staan er op een stadoppervlakte van 65,2 km² in totaal 20 hondenpoepbuizen. Dit ter aanvulling op het totaal van 415 openbare vuilnisbakken. Deze hondenpoepbuizen werden geplaatst op die plaatsen waar er geen openbare vuilnisbakken staan. Bij de plaatsing werd rekening gehouden met de plaatsing- en spreidingscriteria van het vuilnisbakkenplan van de stad Mechelen.

Lediging

De lediging van de hondenpoepbuizen gebeurt via een aparte gescheiden ophaalronde per sector met een bakfiets of een elektrisch voertuig. De inhoud van de hondenpoepbuizen wordt niet gedeponeerd in de gemengde perscontainer voor zwerfvuil en sluikstort. Wel in twee aparte daarvoor bestemde evenementen afvalbakken. Deze evenementen afvalbakken worden machinaal geledigd door een vuilnisvrachtwagen.

lediging hondenpoepbuis

 

Communicatie hondenpoep

Download hier de affiche die oproept om hondenpoep in de vuilnisbak te gooien.