Vermijd paardenpoep op de grond
Kenniswijzer > Zwerfvuil > Honden- en paardenpoep > Vermijd paardenpoep op de grond

Iedereen heeft het ongetwijfeld al wel eens zien liggen of moest er zelfs voor uitwijken: paardenpoep op de grond. Paardenpoep op de grond vormt dan ook al snel een hoop die moeilijk (veilig) te vermijden is. En – in tegenstelling tot hondenpoep – kan het niet zomaar in een zakje gestopt en daarna in de vuilnisbak gegooid worden.

Maar hoe zit dat nu precies met de strafbaarheid van paardenpoep op de grond? En zijn er oplossingen om de mest op te ruimen (of beter nog: te vermijden dat het op de grond terechtkomt)?
 

Is paardenpoep op de grond strafbaar?

Elke stad en gemeente bepaalt zelf of paardenpoep op de grond strafbaar is of niet, net zoals dat voor hondenpoep het geval is. Of paardenpoep achterlaten strafbaar is of niet en wat die straf dan wel precies is, kan een lokaal bestuur bepalen in een GAS-reglement.
 

Hondenpoep vs paardenpoep

Feit is dat hondenpoep schadelijker is voor de natuur dan paardenpoep. Honden zijn namelijk carnivoren, waardoor hun uitwerpselen bacteriën bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor de omgeving. Paarden zijn herbivoren, waardoor hun uitwerpselen minder schadelijk zijn. Paardenmest is daarnaast ook een voedselbron voor veel vogels en insecten en kan door een regenbui wegspoelen, waardoor de hoop op een paar dagen kan verdwijnen. Dat is niet het geval voor hondenpoep.

Het is wel zo dat paarden – in tegenstelling tot honden - op straat kunnen wandelen en daar dus ook mest kunnen achterlaten. Dat kan dan weer hinderlijk (en zelfs gevaarlijk) zijn voor andere weggebruikers. De eigenaars van paarden moeten zich – net zoals alle weggebruikers - houden aan de wegcode die stelt dat het verboden is om zaken achter te laten op de openbare weg die hinder of gevaar kunnen veroorzaken. Op een overtreding staan boetes, alleen is de vraag of paardenpoep onder deze bepaling valt, want geen enkele paardeneigenaar heeft uiteraard de intentie om een onveilige situatie te creëren.
 

Welke oplossingen zijn er om paardenpoep op de grond te vermijden?
 

Paardenmest opruimen

Paardenmest lijkt in se simpel met een spade, borstel en emmer op te ruimen. De vraag is alleen hoe je dit praktisch opvangt als je een ritje met je paard gaat maken. Niet alleen zijn deze materialen moeilijk mee te nemen als je op je paard zit, hierboven kon je ook lezen dat het verboden is om een onveilige situatie te creëren op de openbare weg. En hoe kan je veilig van een paard afstappen en de mest opruimen als je op straat aan het wandelen bent, zonder dat je daarbij een onveilige situatie creëert?

Als je paard dicht bij huis zijn behoefte heeft gedaan, kan je uiteraard snel even met de kruiwagen langsgaan om de mest op te ruimen.  

Je kan er natuurlijk wel voor zorgen dat je onaangename situaties vermijdt. Omdat je nooit kan inschatten wanneer een paard zijn behoefte gaat doen, is het slim om bepaalde plekken op je route zoveel mogelijk te vermijden, denk hierbij aan speeltuinen, fietspaden, parkeerplaatsen,.. Kortom, plaatsen waar paardenpoep op de grond echt enorm hinderlijk zou zijn.

 

Opvangzak achter paarden hangen

Als je in een zoekmachine het woord ‘mestopvangzak’ ingeeft, vind je heel wat voorbeelden van opvangzakken voor paarden. Het mechanisme van zo’n zak is simpel: de zak wordt onder de staart van het paard gehangen en vangt alle paardenpoep op. Na het ritje wordt de zak dan leeggemaakt en gereinigd en kan het zo weer gebruikt worden voor de volgende keer.

Op die manier vermijd je onveilige of hinderlijke situaties (of onaangename opmerkingen van voorbijgangers). En ook je omgeving zal je dankbaar zijn.