Nieuws & Inspiratie

192 lokale besturen namen deel aan de week van de Handhaving

Week van de Handhaving Kortrijk

192 lokale besturen gingen de strijd aan tegen zwerfvuil en sluikstort tijdens de vijfde week van de Handhaving

 

De vijfde editie van de week van de Handhaving werd maandag 4 oktober op gang getrapt. In heel Vlaanderen, van Oostende tot Maasmechelen, werden de controles op zwerfvuil en sluikstort fors opgedreven. Heel wat lokale besturen en politiezones, de afvalintercommunales en Vlaamse partners bundelden de krachten en werden daarbij op verschillende locaties ook geassisteerd door camera’s die steeds meer opduiken op zwerfvuil- en sluikstortgevoelige plekken, de zogenaamde hotspots. Elke deelnemer werkte een eigen actieplan uit. 

De week van de Handhaving is een initiatief van Mooimakers. Handhaving is het sluitstuk van een effectief en integraal zwerfvuil- en sluikstortbeleid richting mentaliteitswijziging. In heel Vlaanderen gingen tussen 4 en 10 oktober extra handhavers de straat op met één doel voor ogen: de strijd aangaan met zwerfvuil en sluikstort. Dit jaar waren er 113 actieplannen geregistreerd en namen 192 lokale besturen deel aan de actieweek. Samen met de afvalintercommunale, politiezone, of op eigen houtje, zetten zij in totaal 444 verschillende acties op touw.

Hier een bloemlezing van enkele van deze acties.

  • Afvalintercommunales Incovo en Interza waarschuwen de vervuilers voor de extra controles en de boetes die aan zwerfvuil en sluikstort vasthangen.
  • In Beringen laat zwerfvuil week lang liggen om problematiek onder aandacht te brengen.
  • In Lint en in Kortrijk ligt de focus op het aanspreken van rokers en hen wijzen op hoe ze zich van hun peuk moeten ontdoen. Ook in Peer lag de focus op de peukenproblematiek. In Wetteren kregen de (rokende) bezoekers  een zakasbakje tijdens een ludieke zwerfvuilactie.
  • Afvalintercommunale Mirom Roeselare hield sluikstorters letterlijk een spiegel voor aan de glasbolsite. Bij Afvalintercommunale IVIO werd ook de nodige aandacht aan bijplaatsingen naast de glasbol gegeven.
  • Bij verschillende lokale besturen werden de controles fors opgevoerd. Tremelo was er daar eentje van.
  • In Aalst en bij Verko gingen ze verbeten op zoek naar identificatiegegevens om sluikstorters te vatten.
  • In Lievegem lag de focus op extra camera-inzet.

Gedurende de hele maand oktober kunnen de deelnemers nog rapporteren over hun acties. Hierbij meten we het aantal GAS-vaststellingen, PV’s, overtredingen die op camera werden vastgelegd en hoeveel keer mensen er aangemaand worden tot het juiste gedrag. 

Mooimakers zal eind november de resultaten van deze vijfde handhavingsweek kenbaar maken via een digitaal infomoment. Hou hiervoor zeker de communicatiekanalen in de gaten.

 

Foto: Stad Kortrijk