Nieuws & Inspiratie

Hasselt activeert inwoners met Operatie Propere Straat

Hasselt Propere Straat

Tussen 21 mei en 15 september 2022 loopt de actie Operatie Propere Straat in coachinggemeente Hasselt. Maar liefst 19 deelnemende buurten of straten verspreid over het hele grondgebied registreerden zich om deel te nemen aan deze actie georganiseerd door het stadsbestuur. De doelstelling van de actie is zwerfvuil te agenderen bij de inwoners van Hasselt en hen tot actie aan te zetten.   

Operatie Propere Straat bestaat uit enkele eenvoudige opdrachten die volbracht moeten worden binnen de termijn van de actie.  

  • Een eerste opdracht bestaat erin een leuke naam voor het team van vijf buren te bedenken. Hiervoor worden de deelnemers beloond met het nodige materiaal om hun straat proper te houden. 

  • Tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus is het de bedoeling dat de buurtbewoners die zich inschreven voor de actie, samen minstens één keer per maand zwerfvuil opruimen in hun straat. De foto van de opruimactie sturen ze door naar het stadsbestuur en ze registreren de opruimactie in een zwerfvuilapplicatie.  

  • Andere buurtbewoners sensibiliseren hoort er ook bij. Dit gebeurt via een foldertje dat ze in de brievenbus steken. Zo weten de buren dat hun straat meedoet aan de actie, en dat de deelnemers het fijn zouden vinden als ook zij hun steentje bij dragen. 

  • Een laatste wapenfeit dat ze moeten realiseren is een foto nemen van het team samen met het levensgrote kartonnen figuurtje van Team Propere Stad dat ze krijgen toegestuurd en daarbij een passende slogan verzinnen. 

Mascotte8 Mascotte1

Je straat schoonhouden is als je buren groeten: het kost geen moeite en geeft spontaan een goed gevoel. Voor allebei. Daarbovenop is een propere straat aangenamer om in te wonen, te werken en te ontspannen. Kortom, om in te leven! Dus met een kleine inspanning van iedereen, wonen we straks met zijn allen in de Properste Stad van Vlaanderen. En meteen ook de aangenaamste!” aldus Laurence Libert, schepen van Propere Stad.

De teams die alle vijf eenvoudige opdrachten volbrengen van Operatie Propere Straat mogen na de actie alle buren uitnodigen voor een gezellig feestje rond de foodtruck op 17 september. De stad zorgt voor de foodtruck, de opruimers van dienst voor de sfeer en gezelligheid!