Nieuws & Inspiratie

Hoe maakte jij de lente schoon?

Lenteschoonmaak

Tijdens de lente vroeg Mooimakers aan de Vlaming hoe zij de lente schoonmaakte in hun grootschalige Lenteschoonmaakcampagne. Stofzuiger, dweil en schuurspons mochten de deelnemers thuislaten. Het enige wat ze nodig hadden om hun omgeving weer helemaal schoon te maken, waren een vuilniszak en een paar handschoenen. Zo kon heel Vlaanderen samen de lente nog schoner maken! 

Deze oproep belandde niet in dovemansoren. Verschillende soorten acties werden op touw gezet door allerhande groepen: structurele zwerfvuilvrijwilligers, éénmalige opruimers, leerlingen, buren, jeugdbewegingen. De lokale inzet was groot. Pers en sociale media-kanalen gonsden van de opruimfoto’s en de aantallen kilo’s zwerfvuil dat er verzameld werd. Het geschat aantal deelnemers dat geregistreerd werd via de actiekaart van de Lenteschoonmaak bedroeg maar liefst 20.000 deelnemers voor 130 acties.  

Mooimakers ondersteunde deze acties niet alleen met een grootschalige communicatiecampagne, maar ook met het nodige communicatie- en opruimmateriaal. Lokale besturen maakten hier gretig gebruik van om hun actie mee ruchtbaarheid te geven. 

Voor Mooimakers is en blijft deze Lenteschoonmaak een dubbel verhaal. Ze zijn ontzettend dankbaar voor de tomeloze inzet van al deze mensen met een hart voor een propere omgeving. Anderzijds is het jammer dat deze opruimacties nog altijd nodig blijven. De organisatie blijft dromen van een samenleving zonder zwerfvuil en sluikstort. Help jij hieraan mee?