Nieuws & Inspiratie

Hondenpoep in de vuilnisbak? D(r)olletjes!

Hondenpoep

Stel je het volgende even voor: na héél lang aarzelen, besluit jij om je spiksplinternieuwe witte sneakers eindelijk te laten kennismaken met je buurt. Elke stap voelt alsof je op wolkjes loopt en zonder zonnebril word je simpelweg verblind door de prachtig afgewerkte witte stof.

En dan, uit het niets. Trap jij. In een. HONDENDROL.

Wat het effect van hondenpoep op je nieuwe witte sneakers is, gaan we je bij deze wijselijk besparen, maar wist je dat hondenpoep ook heel wat andere ongewenste (en zelfs gevaarlijke) effecten heeft als het zomaar wordt achtergelaten?

Hondenpoep is een broeihaard van bacteriën

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is hondenpoep geen goede meststof voor de natuur. Integendeel. Hondenpoep bevat bacteriën en eitjes van parasieten zoals Neospora (deze parasiet komt veel voor in melkveebedrijven). Deze parasieten kunnen mens en dier infecteren. Het is een gekend fenomeen dat deze parasieten bij zwangere koeien leiden tot een miskraam. Het is dus slecht voor mens, dier en milieu om je hondenpoep achter te laten in de natuur. 

Hondenpoep kan je deponeren in de gft-container thuis omdat de procesomstandigheden in industriële compostering in staat zijn de aanwezige parasieten en pathogenen te doden. We raden wel af om hondenpoep thuis te composteren omdat daar de procesomstandigheden niet beheersbaar zijn.

Hondenpoepzakjes dan maar in het riool gooien?

Tijdens een wandeling met een gevuld hondenpoepzakje in je jaszak, lijkt het verleidelijk om het zakje in het riool te droppen. Doe het echter niet! De plastic zakjes breken niet af en dreigen zo het hele systeem te verstoppen. Daarnaast komt het plasti­c afval uiteindelijk terecht in het zuiveringsstation of zelfs in de zee.

Daarnaast is het strafbaar om hondenpoep - of eender wat - in het riool te gooien. Dit kan je een boete voor sluikstorten opleveren. En die boetes kunnen oplopen tot maar liefst 350 euro. 

Gooi je hondenpoepzakjes ook zeker niet in het toilet - tenzij de loodgieter bij je thuis een graag geziene gast is ;). 

Hoe zit dat met die hondenpoepbuizen?

Je hebt het - vooral in steden - ongetwijfeld al eens gespot: de smalle kokers, die bedoeld zijn om je hondenpoepzakjes in achter te laten. Het voordeel van dergelijke hondenpoepbuizen, is dat op die manier sluikstort in openbare vuilnisbakken wordt vermeden. Het is namelijk veel moeilijker om huishoudelijk afval te sluikstorten in een hondenpoepbuis.

Merk je dat de hondenpoepbuis vol is? Gooi de zakjes dan niet naast de buis, maar zoek een andere of neem het zakje mee naar huis. Je omgeving en de opruimers zullen je dankbaar zijn ;). 

Hondenpoep = zwerfvuil

Dat hondenpoep geen deel uitmaakt van een propere omgeving, staat buiten kijf. Daarnaast is het dus ook simpelweg strafbaar om hondenpoep(zakjes) achter te laten. Handhavers mogen hierop controleren en indien je betrapt wordt, kan dit je een boete voor zwerfvuil opleveren. 

Zorg daarom als hondeneigenaar dat je altijd een hondenpoepzakje bij de hand hebt. Gooi de gevulde hondenpoepzakjes daarna in een straatvuilnisbak, in speciale hondenpoepbuizen of thuis bij het restafval.

  • Wil je van jouw buurt graag een hondenpoepvrije buurt maken? Of je buurt bedanken om het proper te houden? Bestel dan deze poster en hang hem voor je raam! Liever een eigen ontwerp? Ga dan aan de slag met deze personaliseerbare versie.
  • Werk je voor een lokaal bestuur, en wil je vanuit deze instantie communiceren over hondenpoep? Neem dan ook zeker een kijkje in onze persomodule