Nieuws & Inspiratie

Meten is weten, een stelling waarvan Limburg.net ook overtuigd is

vape-sorteren

Meten of monitoren is cruciaal in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Meten geeft een beter inzicht in de problematiek, in de resultaten van een aanpak, en geeft richting aan de maatregelen die moeten genomen worden om het probleem aan te pakken. Afvalintercommunale Limburg.net is ook overtuigd van deze strategie. 

Geen afname, wel een verschuiving van fracties 

Uit een recente zwerfvuiltelling die de Limburgse afvalintercommunale deed, bleek dat de hoeveelheid zwerfvuil in Limburg en Diest niet afneemt. Drankverpakking blijft het grootste aandeel van het zwerfvuil vormen, maar een nieuwe zorgwekkende trend is het aantal (wegwerp)vapes. Wanneer deze niet goed gesorteerd worden, kunnen de lithiumbatterijen die in de toestellen zitten ontploffingsgevaar veroorzaken. 

Straat.net 2024: 22.548 kg zwerfvuil opgehaald 

Zwerfvuil in de bermen blijft jammer genoeg een groot probleem in Limburg. Niet enkel langs drukke invalswegen, maar ook in landelijke omgevingen langs weiden en landbouwgronden treffen ze regelmatig zwerfvuil aan. Dat werd nog maar eens duidelijk tijdens hun jaarlijkse Lenteschoonmaakactie: straat.net. Meer dan 24.000 vrijwilligers trokken werkhandschoenen aan om hun omgeving zwerfvuil-vrij te maken. In totaal werd er 22.548 kg zwerfvuil opgehaald in Limburg en Diest. 

Een analyse van het verzamelde zwerfvuil 

Een staal van 200 zakken werd grondig geanalyseerd. Van elke fractie werd nauwkeurig het gewicht bepaald en werd er een volumemeting gedaan. Omgerekend naar de 22.548 kg blijkt dat drankverpakkingen in diverse materialen de grootste fractie vormen met 27% (6.607 kg). Plastic folies en voorwerpen volgen met 20% (5.041 kg), papier en karton met 8% (1.931 kg), organisch zwerfvuil met 5% (1.208 kg) en textiel eveneens met 5% (1.219 kg). Deze cijfers laten zien dat zwerfvuil nog steeds een groot probleem is, ondanks de inspanningen van de gemeentes en vele vrijwilligers. 

Toename van (wegwerp)vapes als nieuw probleem 

Nieuw in de telling zijn de (wegwerp)vapes. In de 200 zakken die werden geanalyseerd, werden 71 (wegwerp)vapes gevonden. Geëxtrapoleerd naar de volledige hoeveelheid opgehaald zwerfvuil zou dit op meer dan 5047 vapes uitkomen. Dat is een opvallende maar ook zorgwekkende trend. Deze vapes belanden meer en meer op straat of in de vuilnisbak. Ze bevatten lithiumbatterijen en wanneer deze niet correct gesorteerd worden, komen deze vaak terecht in de verbrandingsoven, wat zorgt voor ontploffings-en brandgevaar. Maar ook in de ophaalwagens is dit gevaarlijk. Daarnaast bevatten veel (wegwerp)vapes herlaadbare batterijen, waardoor er veel waardevolle grondstoffen verloren gaan. Vapes kunnen worden ingezameld in een Recupelbox, terwijl de batterijen in de Bebat-box thuishoren. 

Vape_sorteren

*Nieuwsbericht gebaseerd op persbericht Limburg.net