Nieuws & Inspiratie

Nieuwe vuilnisbakken in Wetteren

Vuilnisbak Wetteren

In de periode van 2019 tot en met 2023 begeleidde een coach van Mooimakers de gemeente Wetteren in een coachingtraject. Één van de actiepunten tijdens zo’n begeleidingstraject is het uitvoeren van een vuilnisbakkenplan.  Eén van de acties was de plaatsing van nieuwe vuilnisbakken. In totaal komen er 58 nieuwe vuilnisbakken in het centrum: deels op nieuwe locaties en deels ter vervanging van oude modellen. 

Meten is weten

De voorbije jaren heeft Wetteren de vuilnisbakken in de gemeente geïnventariseerd en deden ze metingen: wat zit er in de vuilnisbakken en ligt er sluikstort in of rond? Uit de resultaten bleek dat maar liefst 19% van de vuilnisbakken leeg waren en dat er in 57% sluikstort (huisafval) aanwezig was. In de vuilnisbakken in het centrum was het aandeel lege exemplaren iets kleiner (14%) maar het aantal metingen met sluikstort in de vuilnisbakken lag beduidend hoger: 81%.

Nu ook sorteren op straat

Wetteren koos resoluut voor een vuilnisbak die huisvuil weert. De opening is kleiner en er is een aparte inworp voor PMD en restafval. Je kan er ook je peuken in kwijt. In de vuilnisbakken kunnen we nu 120 liter afval opvangen (60 liter restafval en 60 liter PMD), tegenover 60 liter in de vorige vuilnisbakken. 

In Wetteren zijn ze ervan overtuigd dat de goede gewoonte om thuis afval te sorteren ook op straat moet volgehouden worden. Daarom kiezen ze voor een model waar je ook PMD in kwijt kan. Zo kan er meer afval gerecycleerd worden en gaat er minder naar de verbrandingsoven. 

Plaatsing vanaf half februari 

De plaatsing van de vuilnisbakken gebeurt in fases. Eerst waar er nog nodig zijn, volgens de richtlijnen van Mooimakers:

  • op plaatsen waar veel mensen passeren
  • aan openbare gebouwen
  • aan concentratie- en doorgangsplaatsen
  • in de stationsomgeving
  • op de Markt
  • in de winkelstraten.

Daarna vervangen ze de bestaande vuilnisbakken. Als laatste gaan de vuilnisbakken weg waar ze niet thuishoren, altijd leeg zijn of vol zitten met sluikstort. In woonwijken of op parkings horen ze bijvoorbeeld niet thuis. Er komen ook hondenpoepbuizen op plaatsen waar tellingen aantonen dat er sprake is van extreme overlast van hondenpoep.

Ook aan de slag met je vuilnisbakken

Mooimakers biedt allerhande instrumenten aan om je te ondersteunen bij de aanpak van je vuilnisbakkenbestand: 

  • Je kan (gratis) gebruik maken van de applicatie ‘vuilnisbakkenplan’ in ‘Mijn Mooie Straat’ om vuilnisbakken en andere afvalrecipiënten systematisch te monitoren. Ondertussen gebruiken maar liefst een 170-tal lokale besturen deze module.
  • Via de kenniswijzer leer je meer over de aanpak en verneem je hoe andere lokale besturen met een vuilnisbakkenplan aan de slag gaan.
  • Mooimakers biedt meerdere keren per jaar de opleiding Vuilnisbakkenplan & Mijn Mooie Straat aan. De eerste volgende opleiding staat ingepland op dinsdag 20 februari.  
  • Mooimakers voorziet een financiële ondersteuning voor lokale besturen om een vuilnisbakkenplan uit te werken voor een optimaal beheer van de straatvuilnisbakken. Dit gebeurt onder de noemer project zwerfvuil en sluikstort – vuilnisbakkenplan. Je aanvraag hiervoor indienen kan nog tot en met 29 februari 2024. Voor een coachingtraject kan je eveneens je aanvraag nog indienen. Van 1 april t.e.m. 30 april volgt een tweede oproepronde.

 

*tekst gebaseerd op perstekst Wetteren