Nieuws & Inspiratie

Verplichte rapportage zwerfvuil vanaf 2024

Veger aan het werk

De zwerfvuilproblematiek is de wereld nog niet uit, zo blijkt nog maar eens uit de burgerbevraging van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Minstens een derde van de Vlamingen ergert zich namelijk aan zwerfvuil.

Om het zwerfvuilprobleem aan te pakken formuleerde de OVAM in het Lokaal Materialenplan 2023 – 2030 concrete doelstellingen. Zo moet de totale hoeveelheid opgeruimd zwerfvuil met 20 % dalen tussen dit jaar (2023) en 2030. Ook het aantal stuks zwerfvuil per oppervlakte mag niet stijgen of moet met 20 % dalen in diezelfde periode.

Om zicht te krijgen op de situatie, is het vanaf 2024 verplicht voor alle lokale besturen om te rapporteren over de ingezamelde hoeveelheden zwerfvuil en over afval uit straatvuilnisbakken ingezameld in het voorgaande jaar. Daarom start de OVAM de 'bevraging Inzameling Zwerfvuil en Afval uit Straatvuilnisbakken'. Om steden en gemeenten bij dit proces te begeleiden, voorziet de OVAM ook een handleiding die aangeeft welke gegevens je als stad of gemeente moet verzamelen. Bovendien start de OVAM vanaf nu met een begeleidingstraject: nieuwsbrieven, FAQ’s, gezamenlijke informatie- of opleidingsmomenten (fysiek en online) zorgen er voor dat ook uw gemeente ‘mee’ is.

Meer informatie en tips vind je terug op de website van OVAM.

Save the date!

De fysieke infomomenten vinden plaats:

  • op 10 oktober in Leuven
  • op 17 oktober in Gent

Noteer deze data alvast in je agenda! De data voor de digitale infomomenten en de inschrijvingsmodaliteiten volgen nog.