Nieuws & Inspiratie

Vijf tips voor een zomerse picknick

picknick aan de speeltuin

Zomer: dat betekent extra vaak buiten eten. Of je nu een uitgebreide picknick voorbereidt, of last-minute beslist om iets af te halen: met deze gouden tips laat je geen sporen achter.

1. Zakjes op zak

Neem een zakje mee voor je afval. Zo hoef je na het eten niet met je handen vol afval rond te lopen, als de vuilnisbak vol is of er geen in de buurt is. En zo kan je jouw afval proper meenemen in je handtas of rugzak. Prop bij het begin van de zomer alvast een paar setjes in je fietstas, autokoffer, rugzak of handtas.

2. Brooddoos = afvaldoos

Neem je jouw eten van thuis mee? Steek dat dan altijd in een brooddoos of andere lunchbox. Zo zorg je er niet alleen voor dat je eten goed bewaard blijft en niet lekt, maar heb je ook achteraf altijd een handig afvalbakje mee. Extra voordeel: je kan je afval achteraf thuis sorteren. Check!

TIP: Doe dat ook voor koekjes of snoepjes die al verpakt zijn. Zo heb je geen last van platte cakejes of gebroken koeken.

3. Voorbereiding is alles

Heb je een uitgebreide picknick gepland? Probeer dan zoveel mogelijk jouw lunch vooraf thuis samen te stellen. Haal eten uit verpakkingen en steek het in een doosje. Schil vooraf je fruit of groenten of beleg je brood. Zo heb je geen lege verpakkingen of fruitschillen die je terug moet meenemen. Ook restjes kunnen zo handig terug mee naar huis.

4. Laat het niet vliegen

Wind zorgt vaak ongewild voor zwerfvuil. Haal daarom je afvalzak of afvaldoosje onmiddellijk tevoorschijn bij het begin van je picknick. Afval dat je onmiddellijk wegstopt in een zak, kan niet meer gaan vliegen. Echte pro’s steken hun afvalzakje vast in de grond met een tentharing.

5. Dekentje en handdoek

Een dekentje is niet alleen gezellig maar helpt je ook om je afval niet uit oog te verliezen, zeker op het strand. Je kan het dekentje als opberger voor je afval gebruiken als je geen zakje meebracht. Alternatief is een handdoek. Die kan je ook gebruiken om vuile bekers af te drogen of een vuile snoet af te vegen. Eens thuis gooi je alles in de vuilnisbak (en in de wasmachine 😉).