Nieuws & Inspiratie

Zwerfvuil in het nieuwe regeerakkoord

regeerakkoord

Zaterdag 28 september 2024 kopte de media over het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. Iedereen was benieuwd wat er na enkele maanden overleg uit de bus was gekomen. Ook bij Mooimakers waren we nieuwsgierig: naar het regeerakkoord, wie de nieuwe minister zou zijn en wat er rond de zwerfvuilproblematiek in het regeerakkoord stond. Hier enkele zaken op een rijtje:

  • Ondertussen is het regeerakkoord gepubliceerd met als titel Samen werken aan een warm en welvarend Vlaanderen en leesbaar op de website van de Vlaamse overheid.
  • We weten ondertussen ook dat Jo Brouns in de voetsporen treedt van Zuhal Demir als Vlaams minister van Omgeving en Landbouw en zwerfvuil in zijn portefeuille heeft. 
  • De invulling van het Vlaams beleid rond zwerfvuil wordt als volgt omschreven in het regeerakkoord: Het lokaal materialenplan wordt verder uitgevoerd en waar nodig aangepast in functie van de doelen met betrekking tot zwerfvuil. Samen met de lokale besturen voeren we de strijd tegen zwerfvuil verder op en nemen we de nodige maatregelen om de Europese regels rond verpakkingen en verpakkingsafval te halen. In de strijd tegen zwerfvuil kiezen we voor effectieve en voor de burger haalbare maatregelen. We finaliseren zo snel mogelijk de samenwerkingsovereenkomst met de andere gewesten voor de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor bepaalde afvalstromen en voor zwerfvuil.

Mooimakers blijft gedreven en enthousiast streven om de Vlaamse zwerfvuildoelstellingen te behalen samen met al haar partners. Samen voor een propere zwerfvuilvrije omgeving!