Nieuws & Inspiratie

“Je kan het geen hobby meer noemen”

Luc Castelein

Toen Luc in 2019 na de jaarlijkse carnaval de straten bezaaid zag met afval, twijfelde hij niet en startte hij als mooimaker. Intussen is hij al vijf jaar onvermoeibaar aan de slag. Twee keer per dag, gaat hij op ronde in Mesen om de straten proper te houden. En dat wordt opgemerkt. Regelmatig krijgt hij te horen hoe fijn het wandelen is in Mesen, omdat alle straten er zo proper bij liggen.

“Je kan het geen hobby meer noemen, het is echt zijn passie,” vertelt zijn dochter Isabelle ons. En de opuimmicrobe werkte aanstekelijk: “Als mijn papa op verlof is, neem ik zijn opruimtourtjes over.”

En daar blijft het niet bij, want Luc houdt ook zorgvuldig bij wat hij allemaal opruimt op zijn rondes. Elk stuk zwerfafval wordt geteld en geregistreerd. “Zijn register is al een heel dik boek geworden.” Een tijdje hield hij ook peuken bij. Die 100.000 peuken plaatste hij met hulp van de stad en intercommunale IVVO in een zuil. Die moet rokers aan het denken zetten over hun gedrag.

In maart gaat Luc elk jaar ook samen zwerfvuil rapen met leerlingen van de lokale basisschool. “Dat is telkens een groot succes, de kinderen zijn er graag bij”. Voorlopig denkt Luc nog niet aan ophouden.