Schrijf je hier in en vul de vragenlijst in!

Doe mee aan Operatie Proper

Hoe gaat Operatie Proper in zijn werk?

Doe mee en ontvang een beloning!

Operatie Proper is de naam van ons project waarbij we jullie een duwtje in de rug willen geven om in actie te komen voor meer openbare netheid. Op en rond je eigen terrein bijvoorbeeld. Je doorloopt een eenvoudige vragenlijst, hieruit komt dan een  actieplan. Hiermee kan je aan de slag. Op het einde van het schooljaar krijgen jullie dan een mooie beloning voor jullie uitgevoerde acties.  

Aan de slag! 

 • De deelname van de gemeente of intercommunale aan dit project is de eerste noodzakelijke voorwaarde. Zij zullen namelijk de opvolging verzorgen van Operatie Proper. Zij zijn ook jullie eerste aanspreekpunt eens jullie van start zijn gegaan! Nog niet alle gemeenten of afvalintercommunales nemen deel. Maar wel al heel veelDownload hier de lijst van deelnemende gemeenten en kijk na of jouw gemeente er tussen zit. Neemt jouw gemeente niet deel? Dan kan je vrijblijvend deelnemen. Je kan dan wel een actieplan samenstellen maar helaas heb je dan geen kans op die beloning achteraf. Of misschien kan je eens polsen bij je gemeente of ze alsnog willen deelnemen? ;-)

Kaart deelnemers

 • Doet jouw gemeente of afvalintercommunale mee en wil je als school of vereniging deelnemen? Dan zijn dit de stappen die je doorloopt:
  • Je vult een korte vragenlijst (max. 15 vraagjes!) in om een zicht te krijgen op wat jullie al doen in de strijd tegen zwerfvuil. Wil je de vragen graag op voorhand even doornemen? Download hier de vragenlijsten voor lagere scholen, middelbare scholen en groepen en verenigingen.
  • Op basis van je antwoorden, krijg je concrete actiepunten voorgesteld waar jullie mee aan de slag kunnen. Enkele van die actiepunten zijn verplicht, andere kan je zelf kiezen. De actiepunten die je hier aanduidt, vormen automatisch jullie actieplan
  • Jullie actieplan komt bij de gemeente of afvalintercommunale terecht. Zij zullen dit goed- of afkeuren en ook de voortgang samen met jullie opvolgen. 
  • Tussentijds posten jullie foto's en delen jullie de vooruitgang. 
  • Op het einde van het schooljaar rapporteren jullie de acties die jullie uitgevoerd hebben en dan kunnen jullie de beloning in ontvangst nemen! (meer info over die beloning vind je hier)

P.S.: neemt jouw gemeente of intercommunale niet deel maar ligt je school of vereniging bvb. in de buurt van een waterweg (kanaal of rivier)? Neem dan contact op met De Vlaamse Waterweg nv via 011/298400 of info@vlaamsewaterweg.be. Zij zijn nog op zoek naar structurele vrijwilligers en voorzien hier ook ondersteuning voor. 

 

OP ZOEK NAAR HANDIG COMMUNICATIEMATERIAAL?

Ben je nog op zoek naar handig communicatiemateriaal omtrent Operatie Proper om te gebruiken in je eigen communicatiekanalen, klik dan hier om een map te downloaden vol beelden, een advertentie en een advertorial die je kan implementeren in je eigen communicatie!

Meer info

Video's

OP

Wat doen de anderen?

OP
We verzamelden een aantal voorbeelden van acties die je binnen Operatie Proper kan opzetten.

lespakket

Tas

Zwerfvuil in de les

Tas
Hoe geef je zwerfvuil en sluikstort een plaats in de les? We hebben enkele lespakketten met handleiding uitgewerkt rond deze onderwerpen.