Big boete? Niet voor mij!

campagne big boete

Snel je lege koffiebeker bovenop een overvolle vuilnisbak leggen …  Jouw pizzadoos netjes naast de vuilnisbak deponeren ... Je zak met lege bokalen naast de volle glascontainer zetten ... Of toch maar je lege doos met dekseltjes achterlaten, want - hé - zo kunnen ze dat makkelijk mee opruimen ... 

Het klinkt misschien als een goed excuus. Maar dat is het niet want: 

 • Jouw ene pizzadoos worden er straks 2, 3, 4 … een hele stapel. Vuil trekt vuil aan, en dat geeft iedereen een excuus om er ook nog snel iets anders bij te gooien.  

 • Jouw koffiebeker eindigt in de plastic soup. Afval dat niet in de vuilnisbak terecht komt, kan de wind meenemen. Zo komen heel wat verpakkingen en peuken via rioleringen of beken toch in de zee terecht. Een erfenis die jij niet wil achterlaten, toch? 

 • Warm, warmer, warmst! Afval naast de vuilnisbak begint bij warm weer te stinken en trekt ongedierte aan

 • Alles wat niet in de vuilnisbak terecht komt, vraagt extra werk van de netheidsdiensten

 • Jouw zak met bokalen kan veranderen in een boete. Afval op de grond gooien is strafbaar. Ook in jouw stad en gemeente zijn er controles en riskeer je een GAS-boete. 

Campagnebeeld handhaving 23 - pizza

Propere manieren aan de vuilnisbak 

 1. Probeer je afval in de vuilnisbak te steken. Plooi die pizzadoos of scheur ze in stukken. Duw je blikje of drankkarton plat.

 2. Kocht je een broodje, een koffie of een wafel? Vraag aan de handelaar of je je afval daar kan achterlaten in de vuilnisbak.
 3. Neem je afval mee naar huis en gooi het daar in de juiste vuilnisbak.  

 4. Geen afval maken. Neem je lunch, herbruikbare potjes of tasjes mee. Zo heb je achteraf geen last van dat vervelend afval. 
Campagnebeeld handhaving 23 - glasbol

Propere manieren aan de glasbol 

 1. Glasbol vol? Ga naar een andere glascontainer in de buurt of neem je glasafval terug mee naar huis en kom later terug.  

 2. Neem je glasafval mee naar het recyclagepark.  
 3. Zoek vooraf op wat er precies in de glasbol mag. Glas of porselein dat niet in de glasbol mag, verzamel je voor het recyclagepark. 

 4. Spullen die nog niet kapot zijn, kunnen terecht in de kringwinkel. 

Maak van je big pizza geen big boete! 

Van 2 tot 8 oktober is het week van de handhaving. Tijdens die week voeren politiezones en lokale besturen extra controles uit. Het ideale moment dus om jouw goede voornemens vanaf nu in de praktijk om te zetten. Veel succes! 

Lees meer