Anderstaligen informeren met afbeeldingen of videomateriaal
Kenniswijzer > Zwerfvuil > Communicatie > Anderstaligen informeren met afbeeldingen of videomateriaal

Om het afvalbeleid aan anderstaligen te communiceren, maak je gebruik van zoveel mogelijk afbeeldingen of videomateriaal. Maak duidelijk welke soorten afval er wel en niet thuishoren in de desbetreffende vuilniszak.

Het Agentschap voor Wegen en Verkeer plaatst bij vuilnisbakken op autosnelwegparkings bijvoorbeeld borden met pictogrammen die begrijpelijk zijn voor alle chauffeurs.

Daarnaast ontwikkelde Mooimakers een animatie om (vrachtwagen)chauffeurs te sensibiliseren om geen afval uit hun voertuig te gooien. De video bevat geen tekst en is op die manier toegankelijk voor zowel Nederlands- als anderstaligen.

Je kan de animatie downloaden in onze webwinkel.

Animatie chauffeur

 

Fost Plus, Agentschap Integratie en Inburgering en de OVAM sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden een videoreeks met als doel iedereen afval correct te laten sorteren, of beter nog, te voorkomen, zowel thuis als buitenshuis. Je leert via de 'Sorteren voor iedereen'-campagne hoe je best kan omgaan met je afval, wat je mag sorteren, wat niet en hoe je zoveel mogelijk afval kan vermijden.

In totaal werden er 8 video’s gemaakt rond volgende thema’s: 

Alle video’s zijn opgenomen in het Nederlands. Om de toegankelijkheid te vergroten bij bepaalde doelgroepen, kan de kijker bijkomend een ondertiteling kiezen uit volgend lijstje: Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Roemeens, Spaans, Turks of Urdu. Dat doe je via Instellingen (het tandwiel rechts onderaan) > Ondertiteling. De ondertiteling aan- of uitzetten doe je via het knopje ernaast.

Pictogram autosnelweg
Pictogram autosnelweg

Pictogram binman

Download het pictogram van de binman en vraag zo op een erg toegankelijke manier om afval niet op de grond, maar in de vuilnisbak te gooien.