Anderstaligen informeren met afbeeldingen of videomateriaal
Kenniswijzer > Zwerfvuil > Communicatie > Anderstaligen informeren met afbeeldingen of videomateriaal

Om het afvalbeleid aan anderstaligen te communiceren, maak je gebruik van zoveel mogelijk afbeeldingen of videomateriaal. Maak duidelijk dat afval thuishoort in de vuilnisbak en dit op een visuele manier. De Bin-man is hier een eenvoudig en snel begrijpbaar voorbeeld van. Hieronder zie je hem ingelast rond de hondenpoep-problematiek en om duidelijk te maken waar mondmaskers thuishoren.

Hondenpoep in de vuilnisbak

 

mondmasker in de vuilnisbak

In de Haven van Antwerpen, maakten we visueel duidelijk dat afval best in een afvalzakje thuishoort.

Haven van Antwerpen

Daarnaast ontwikkelde Mooimakers een animatie om (vrachtwagen)chauffeurs te sensibiliseren om geen afval uit hun voertuig te gooien. De video bevat geen tekst en is op die manier toegankelijk voor zowel Nederlands- als anderstaligen:

Animatie chauffeur

 

Fost Plus, Agentschap Integratie en Inburgering en de OVAM sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden een videoreeks met als doel iedereen afval correct te laten sorteren, of beter nog, te voorkomen, zowel thuis als buitenshuis. Je leert via de 'Sorteren voor iedereen'-campagne hoe je best kan omgaan met je afval, wat je mag sorteren, wat niet en hoe je zoveel mogelijk afval kan vermijden.

In totaal werden er 8 video’s gemaakt rond volgende thema’s: 

Alle video’s zijn opgenomen in het Nederlands. Om de toegankelijkheid te vergroten bij bepaalde doelgroepen, kan de kijker bijkomend een ondertiteling kiezen uit volgend lijstje: Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Roemeens, Spaans, Turks of Urdu. Dat doe je via Instellingen (het tandwiel rechts onderaan) > Ondertiteling. De ondertiteling aan- of uitzetten doe je via het knopje ernaast.

Daarnaast is communiceren in de moedertaal van anderstaligen ook een optie. Om inwoners te informeren hoe ze moeten sorteren biedt Fost Plus een sorteerfolder aan die gepersonaliseerd kan worden in verschillende talen. Hier vind je de aangepaste versie van MIROM Roeselare in het Nederlands, Frans en Engels. Daarnaast bestaat hij ook in het Nederlands, Pools en Russisch en eentje in het Nederlands, Turks en Arabisch.

Video vrachtwagenchauffeur

Download de sensibiliserende video om chauffeurs duidelijk te maken waar ze met hun afval naar toe moeten.