Borgerrio: Herbruikbare bekers in actie
Kenniswijzer > Kleine of grote evenementen > Herbruikbaar cateringmateriaal > Borgerrio: Herbruikbare bekers in actie

Herbruikbare bekers zijn vanaf 1 januari 2020 verplicht op evenementen van lokale besturen en de overheid. Tijdens het evenement 'Borgerrio' konden we zien hoe Borgerhout het uitlenen van herbruikbare bekers aanpakt.

Hoe bekers huren? - Algemeen

  1. De bekers kan je verkrijgen via Lokaal Cultuurbeleid district Borgerhout.  

  2. Vermits ze werken met een waarborgsysteem voor de bekers, onderteken je een contract met Lokaal Cultuurbeleid district Borgerhout waarin je verklaart X-aantal bekers in ontvangst te hebben genomen. Je betaalt op voorhand een waarborg van 2 EUR per beker die u in ontvangst neemt.  

  3. Na het evenement gebeurt de afrekening van de terug ingeleverde bekers (zie contract in bijlage). Het waarborgsysteem is een gesloten systeem waarbij elke beker zijn waarde van 2 euro behoudt. Indien het correct wordt toegepast, kunnen er dan ook geen winsten of verliezen geboekt worden op de transacties van bekers tijdens het evenement, noch bij de eindafrekening. 

 

Bekers huren tijdens Borgerrio

  1. Voor woensdag 12 juni geef je door hoeveel bekers je wilt ontlenen via het mailadres LCB.Borgerhout@antwerpen.be.    

  2. Je ondertekent een contract waarin je verklaart hoeveel bekers je wenst af te nemen.    

  3. De bekers worden bezorgd in de week van Borgerrio. Deze worden enkel geleverd indien je het contract met het aangevraagde aantal kan voorleggen en indien de waarborg gestort is op het rekeningnummer van Lokaal Cultuurbeleid district Borgerhout: BE84 0017 8192 5059 met vermelding van ‘waarborg beker Borgerrio’. 

 

Waarborg

  1. Een klant betaalt 2 EUR waarborg per beker. 

  2. Bij meerdere consumpties van de klant op jouw evenemententerras, geef je hem telkens een propere beker. Je neemt de vuile bekers dan terug. De klant betaalt slechts 1 keer waarborg. Een vuile beker wordt dus kosteloos voor een proper exemplaar ingewisseld. 

  3. De klant kan vuile bekers bij elke horecazaak inleveren en krijgt per ingeleverde beker 2 EUR waarborg terug. Voorzie dan ook voldoende munten van 2 EUR.  

 

Vuile bekers tijdens het evenement

  1. Vuile bekers tijdens Borgerrio kan je kosteloos inwisselen voor hetzelfde aantal propere bekers. 

  2. Je brengt een volle koker vuile bekers naar de afwasstand op het Moorkensplein. U krijgt dan een volle koker propere bekers in de plaats.  

 

Teruggave bekers

Zowel de ongebruikte als de vuile bekers, breng je op het einde van het evenement terug naar het inzamelpunt op het Moorkensplein. Voor elke beker die je terugbrengt naar het inzamelpunt, krijg je 2 euro waarborg achteraf teruggestort. Hiervoor wordt een contract opgesteld dat door beide partijen ondertekend wordt.   

Voorbeeld  

Bezorgde bekers:  

Herbruikbare beker 25 cl  

100 

Herbruikbare beker 20 cl 

100 

Betaling waarborg

= 2 EUR per beker op voorhand gestort 

= (100+100) * 2 EUR = 400 EUR 

 

Teruggebrachte bekers:  

Herbruikbare beker 25 cl  

50 

Herbruikbare beker 20 cl 

50 

Betaling teruggebrachte bekers 

= 2 EUR/beker. Dit wordt achteraf teruggestort.  

= (50+50) * 2 EUR  = 200 EUR 

 

Voor de 100 bekers die je niet meer hebt, heb je van de klant een waarborg van 2 EUR gekregen. Het is een sluitend systeem als je telkens een waarborg vraagt. 

 

Stockage

Je moet voldoende VEILIGE stockage-ruimte voorzien voor de propere én vuile bekers. Deze bekers zijn immers geld waard (2 EUR waarborg per beker).  
 

FAQ

Wat als ik toch plastic wegwerpbekers gebruik?  

Het is verboden plastic wegwerpbekers te gebruiken op het evenemententerras. Door te tappen op Borgerrio aanvaard je alle voorwaarden die worden opgelegd. Een bijzondere voorwaarde is het verbod op plastic wegwerpbekers. De aanvrager verbindt zich ertoe om de voorwaarden na te leven. 

Wat als ik eigen herbruikbare bekers heb? 

Je mag ook eigen afspraken maken met leveranciers om herbruikbare bekers te gebruiken. Let wel dat je dan zelf moet instaan voor het inwisselsysteem, de afwas en de waarborg. Om het voor de bezoeker eenvoudig te houden, vragen we wel om dezelfde waarborg van 2 EUR te vragen (zie hieronder). 

Wat als ik een andere waarborg wil vragen?  

De waarborg is op de gehele evenementensite vastgelegd op 2 EUR. Een andere waarborg aanvaarden we niet.  

Wat als ik geen mobiele tap wens te plaatsen en enkel een terras bedien?  

Als je geen evenemententerras (mobiele tap) aanvraagt, moet je op je terras ook in herbruikbare bekers schenken. Binnen in de horecazaak mag je nog steeds in glas schenken. 

Waar vind ik meer info over het werken met herbruikbare bekers? 

Op de website van OVAM vind je meer onder 'Groen Event'.