Grondmarkeringen geven afstand tot volgende vuilnisbak aan in Genk
Kenniswijzer > Bedrijven en handelaars > Handel en Horeca > Grondmarkeringen geven afstand tot volgende vuilnisbak aan in Genk

Situatie 

In 2021 startte Genk een coachingtraject in samenwerking met Mooimakers. In het kader van deze samenwerking testten ze verschillende nudges* en ingrepen in twee van hun bovenlokale handelsstraten, met een mix van bewoners en lokale handelaars: de Stalenstraat en de Vennestraat.

De zwerfvuilproblematiek in betrokken straten was al langer een zorgpunt. Mensen deponeren hun huisvuil in straatvuilnisbakken in plaats van vuilniszakken voor ophaling en zwerfvuil werd regelmatig op de grond achtergelaten. Ook sommige handelaars hielden zich niet altijd aan de regels, wat de situatie verder bemoeilijkte.  

Genk besloot actie te ondernemen. 

Maatregel 

Een goede zichtbaarheid is heel belangrijk voor een vuilnisbak. Zorg dat het afvalrecipiënt van op een afstand aangeduid wordt zodat deze eenvoudig terug te vinden is.   

Met grondmarkeringen op het trottoir op strategische locaties in Genk wordt de afstand aangegeven tot de volgende vuilnisbak. Daarbij willen ze op onbewuste manier het gedrag van mensen beïnvloeden. Een groot deel van gedrag is onbewust. Met de grondmarkeringen wil Genk mensen duidelijk maken dat er beschikbare vuilnisbakken in de buurt zijn en inwoners en bezoekers aanmoedigen om afval op de juiste plaats weg te gooien. Door de afstand tot de volgende vuilnisbak visueel weer te geven, wordt de drempel om afval correct te deponeren verlaagd.  De markeringen werden regelmatig onderhouden en bijgewerkt om ervoor te zorgen dat ze altijd zichtbaar waren.

grondmarkering Genk Grondmarkering Genk 2

 

Resultaat 

Deze ingreep leidde tot een merkbare gedragsverandering bij bewoners en bezoekers. Het aantal stuks zwerfvuil in de nabije omgeving daalde aanzienlijk. 

Grafiek Genk

*Een nudge is een subtiele, vriendelijke aanmoediging of suggestie die ontworpen is om het gedrag van individuen in een bepaalde richting te duwen zonder beperkende maatregelen of dwang. Nudges kunnen zich manifesteren in verschillende vormen, van visuele signalen en herinneringen tot kleine aanpassingen in de fysieke omgeving. Ze zijn bedoeld om keuzes te vereenvoudigen en gewenst gedrag aan te moedigen, zonder de vrijheid van besluitvorming te beperken.