Handige apps voor aanpak zwerfvuil
Kenniswijzer > Zwerfvuil > Zwerfvuilvrijwilligers > Handige apps voor aanpak zwerfvuil

De inzet van zwerfvuil-apps wordt altijd maar populairder omdat je met de data ervan inzicht kan krijgen in de hoeveelheid zwerfvuil dat wordt opgeruimd, waar er wordt opgeruimd, enz.... Hier een overzicht van enkele van deze zwerfvuil-applicaties

Mijn Mooie Straat-app 

Mijn Mooie Straat-app is de gratis app van Mooimakers en biedt volgende mogelijkheden: 

  • Informatie over je opruimsessie bijhouden. Je kan je route bijhouden tijdens een opruimsessie, de propere routes raadplegen en het aantal gevulde vuilniszakken bijhouden. 
  • Meldingen maken van sluikstort of gevaarlijk zwerfvuil of laten weten waar jouw gevulde zak klaar staat. Als jouw gemeente werkt met de PRO-omgeving van ‘Mijn Mooie Straat’, dan kan je via de app hier een melding van maken. Die melding komt rechtstreeks terecht bij de bevoegde dienst die ermee aan de slag gaat.
  • Volg andere gebruikers of maak je lid van een groep. Op jouw startscherm verschijnen berichten, opruimsessies en opruimacties van de gebruikers en groepen die jij volgt. Zo blijf je op de hoogte van hun opruimactiviteiten. 
  • Maak zelf een groep aan. Maak een groep aan voor je club, school, bedrijf, buren, vriendengroep of …  Zo kan je de opruiminitiatieven binnen de leden van de groep opvolgen en statistieken bijhouden. Als beheerder kan je berichten posten en opruimacties voor de groep aanmaken. 
  • Een opruimactie zoeken en ervoor inschrijven. Zoek een opruimactie van een groep, op naam van de groep of op basis van locatie. Geef via de app aan dat je meedoet. Tijdens de actie wordt jouw opruimsessie gekoppeld aan de opruimactie. 
  • Een opruimactie registreren. Als beheerder van een groep kan je een opruimactie registeren. Gebruikers kunnen zich inschrijven. Tijdens de actie worden de opruimsessies van de ingeschreven gebruikers gekoppeld aan jouw actie.  

De app is gratis beschikbaar. Wil je hier graag over communiceren met je inwoners, dat kan via het communicatiemateriaal dat Mooimakers ontwikkelde.

Andere applicaties

Daarnaast zijn er nog applicaties op de markt die gebruikt kunnen worden.

Litterati

Litterati is een gratis Engelstalige app die wereldwijd beschikbaar is om zwerfvuil te registreren, en heeft als doel inzicht te krijgen in gebieden waar veel zwerfafval voorkomt en te identificeren welke soorten en merken afval het meeste voorkomen.  

De bedoeling is om een foto te nemen van een stuk zwerfvuil, en deze op te laden in de app. Op basis van de gps in de telefoon wordt er automatisch een geotag aan de foto gekoppeld toegekend.  

Doordat vrijwilligers wereldwijd zich hiermee bezighouden, zorgt de app dat er een globale database is met statistieken over zwerfvuil.  

De software is zo slim dat ze in staat is om zwerfvuil op basis van de foto te herkennen. Op die manier kunnen producenten van bepaalde producten en merken aangesproken worden op het feit dat hun product zwerfvuil veroorzaakt, en kan er naar duurzame oplossingen gezocht worden.  

Je kan de app hier downloaden: litterati.org.

Plastic Avengers App

De Plastic Avengers App is een initiatief van The Plastic Soup Surfer. Het is een gratis, gebruiksvriendelijke app met als doel om de plastic vervuiling op een effectieve manier aan te pakken.  

Mensen kunnen binnen heel gerichte campagnes foto’s nemen en die opladen in de applicatie. Zo liep er bijvoorbeeld een campagne rond confetti tijdens carnaval en typisch afval, zoals mondmakers en plastic handschoenen tijdens de Coronacrisis. Met de ingezamelde data richt de organisatie zich tot bedrijven, beleidsmakers en politici om zo hopelijk een verschil te kunnen maken.  

Meer informatie over de app vind je hier: plasticsoupsurfer.org/campaigns/the-plastic-avengers-app/

Go Clean - Zwerfafvalkompas 

Go Clean is een landelijke community die gebruik maakt van data om Nederland zwerfvuilvrij te maken. Ze ontwikkelde het ZwerfAfvalkompas.

Go Clean merkte dat enkel opruimen van zwerfvuil niet werkt, en dat het probleem aan de bron moet aangepakt worden. Via de Literrati-app kunnen vrijwilligers alle informatie over gevonden zwerfvuil registreren. Het wat, hoeveel, waar en waarom van zwerfvuil kan daarbij aan bod komen. Nadien worden deze gegevens overgezet naar het Zwerfafvalkompas, het platform van Go Clean. Het bundelen en ‘leesbaar’ maken van al die data geeft gemeentes inzicht in hun lokale zwerfafvalproblematiek.

Vrijwilligers doen aan ‘Schoonwandelen’. Tijdens het wandelen nemen ze foto’s en registreren al het afval in de app. De app koppelt automatisch een tag aan de foto.

Vrijwilligers kunnen zich in de Litterati app ook registreren om deel te nemen aan een specifieke uitdaging.  “Stichting Go Clean De Liemers” is zo geregistreerd als een uitdaging.

Alle informatie over Go Clean kan je hier terugvinden: gocleandeliemers.nl.

Weplog 

WePlog is een eenvoudig en gebruiksvriendelijke app die toont waar je best kan ploggen. Het is een Belgisch initiatief. Het woord plogging is een samentrekking van de woorden ‘jogging’ en ‘plocka’ (verzamelen in het Zweeds). Plogging is een combinatie van joggen/wandelen en zwerfvuil opruimen.

De app houdt data bij over de plogbeurten van een gebruiker. De kaart geeft realtime aan wanneer het gebied is opgeruimd. Andere ploggers kunnen nadien zien welke straten nog een plogbeurt nodig hebben. De toepassing is voorlopig nog gratis voor vrijwilligers.

Gemeentebesturen kunnen ook gebruik maken van de app om op te volgen waar vrijwilligers en opruimploegen al dan niet hebben opgeruimd. Zij dienen wel een licentie aan te kopen voor toegang tot enkele beheerdersfunctie en rapporten.

Via weplog.be, vind je alle nuttige informatie over dit initiatief terug.

TrashOut

TrashOut is een applicatie voor het melden van sluikstort, met locatie, foto en detailcategorieën van het afval. Op de website kan je een kaart raadplegen met meldingen over de wereld en enkele statistieken.

Aandachtspunten bij het gebruik van applicaties

Als je als lokaal bestuur overweegt om een applicatie of ander digitaal platform van een externe aanbieder te gebruiken in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort (bv. wat betreft meldingen sluikstort of vrijwilligers die opruimacties doen), dan is het belangrijk om na te gaan of de GDPR- en privacywetgeving correct worden toegepast.

Er is geen uitwisseling nodig van persoonsgegevens (bv. Jan Janssens heeft een melding gedaan of opgeruimd in de Dorpsstraat) indien de functionaliteiten van het platform ook te gebruiken zijn op basis van geanonimiseerde data (bv. er is een melding gedaan of er is opgeruimd in de Dorpsstraat).

Als het niet noodzakelijk is om persoonsgegevens uit te wisselen, dan moeten lokale besturen ook geen verwerkingsverantwoordelijkheid opnemen. Enkel de beheerder van het digitale platform moet in dat geval verwerkingsverantwoordelijke zijn. Bijgevolg moet er enkel een contract en geen verwerkingsovereenkomst afgesloten worden met het lokaal bestuur. Lokale besturen betrekken best altijd hun Data Protection Officer bij de besprekingen hierover om zich te informeren op het vlak van GDPR en privacy.

Mijn Mooie Straat